Rastúce úrokové sadzby na hypotékach znevýhodňujú investíciu do investičných bytov. Kým v čase nízkych sadzieb si mnohí ľudia brali úvery, za ktoré kupovali investičné byty, dnes sa takýto postup už nemusí oplatiť.


Konateľ realitnej kancelárie Grahams Marián Tomko v rozhovore pre Finsider vysvetľuje, že výnos investičnej nehnuteľnosti sa počíta ako čistý ročný príjem bez energií z prenájmu. Z tejto sumy treba odpočítať ešte daň z nehnuteľnosti, poistenie, úroky či daň z príjmu. „Kúpnu cenu nehnuteľnosti vydelíte touto sumou a dozviete sa, koľko rokov bude trvať, kým sa vám vložené peniaze vrátia. Ak to premeníte na percentá, zistíte, že nehnuteľnosť v Bratislavskom kraji prinesie približne 2 až 4 percentá ročne,“ vraví M. Tomko. Ak zoberieme do úvahy, že hypotekárne úvery sa teraz pohybujú nad štyrmi percentami, tak sa podľa neho takáto investícia neoplatí.

Do výpočtu výnosu sa nezapočíta hodnota nehnuteľnosti, pretože nevieme, kedy ju budeme predávať. „Samozrejme, ak nehnuteľnosť predáte v správnom období, tak viete ťažiť z vyššej predajnej ceny a vaša investícia bude výnosnejšia,“ hovorí M. Tomko.

No aj v prípade, že má niekto dostatok hotovosti a na investičný byt si nepotrebuje požičiavať, nie je takáto investícia podľa M. Tomka vhodná. „Ak máte vlastné zdroje, tak máte na trhu k dispozícii investičné nástroje, ktoré poskytujú výnosnosť okolo garantovaných šesť percent s akceptovateľným rizikom. Preto sa teraz kupovať investičný byt neoplatí,“ dodal M. Tomko.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: