Kto si kúpi investičný byt na prenájom v Bratislave, musí čakať až 30,5 roka, než sa mu táto investícia vráti. Len v tomto roku sa návratnosť investičného bytu pre prudký rast cien nehnuteľností predĺžila o viac ako štyri roky. Vyplýva to z analýzy európskej brokerskej spoločnosti ProfitLevel.


Táto analýza porovnáva predajné ceny nehnuteľností a nájomné pri jednoizbových bytoch s plochou 50 metrov štvorcových v centrách miest. Návratnosť tak vyjadruje, za aký čas majiteľ investičného bytu vyberie na nájomnom toľko, koľko zaň zaplatil. V porovnaní sú zahrnuté turistické destinácie pri Stredozemnom mori a v strednej Európe.

Z okolitých krajín sa investícia do bytu vráti skôr vo Varšave (27,3 roka) a v Budapešti (30,1 roka). Kým ešte na začiatku roku bola návratnosť investičného bytu v Prahe o desať rokov dlhšia ako v Bratislave, v súčasnosti rozdiel dosahuje už len niečo vyše päť rokov.

Podľa analýzy najrýchlejšie sa investičný byt vráti v španielskych letoviskách. Vo Valencii návratnosť dosahuje 17 rokov a v Barcelone 19 rokov. Na treťom mieste rebríčka sú Atény, kde sa investičný byt vrátiť za 20 rokov.

Z okolitých krajín musia najdlhšie čakať majitelia investičných bytov, než sa im ich investícia vráti, v Prahe a vo Viedni. V Prahe to je vyše 35 rokov a vo Viedni takmer 39 rokov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: