Škoda na osobnom vlaku a rušni, ktorá vznikla po ich piatkovej zrážke (3. jún) už bola nahlásená v Allianz – Slovenskej poisťovni. Portálu Finsider to potvrdil riaditeľ odboru komunikácie a hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.


„Železničné koľajové vozidlá (ŽKV) máme poistené. Vzniknutú škodu si budeme uplatňovať z tohto poistenia, prípadne, v závislosti ako bude nehoda uzatvorená, aj od vinníka vzniku nehody,“ povedal pre Finsider. Škoda už bola nahlásená v poisťovni, s ktorou sú železnice v kontakte.

Materiály o predbežnej výške škody budú predložené poisťovni po vykonaní komisionálnych prehliadok poškodených vozidiel. Predbežná, zatiaľ len odhadovaná, výška škody sú dva milióny eur. „Škoda bude upresnená po komisionálnej prehliadke poškodeného Pantera odborníkmi výrobcu, respektíve opravcu,“ tvrdí T. Kováč.

To, či bude poistný limit stačiť na výšku škody a prípadné nároky zranených osôb na nemajetkovú ujmu, zatiaľ nie je známe aj vzhľadom na to, že sa nehoda stala len pred tromi dňami. „Obvykle potrebujeme na vyriešenie a uzatvorenie podobných nehodových udalostí 30 dní. Vzhľadom na to, že sú účastníci nehody v nemocnici s ťažkými zraneniami, sa vyšetrovanie a uzatvorenie prípadu pravdepodobne natiahne na mesiace,“ dodal hovorca.

K železničnej nehoda došlo v piatok (3. jún) v čase okolo pol siedmej večer v medzistaničnom úseku železničnej stanice Žilina a železničnej stanice Vrútky. Podľa polície bolo na mieste udalosti ošetrených spolu 74 pacientov, z toho 34 pacientov bolo transportovaných do okolitých nemocníc, 59 osôb bolo ľahko zranených, 11 osôb stredne ťažko zranených a štyri osoby zranené ťažko.

„V súvislosti so železničnou nehodou začal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Presné príčiny, ako aj okolnosti železničnej nehody sú predmetnom prebiehajúceho vyšetrovania,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: