V novom školskom roku budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou. Do lavíc žiaci zasadnú bez nutnosti nosenia rúšok, izolácia bude len pre pozitívnu osobu. V tlačovej správe o tom informovalo ministerstvo školstva. Riaditeľ školy v prípade zlej pandemickej situácie bude mať možnosť zatvoriť triedu na päť dní, či vyhlásiť chrípkové prázdniny.


Pokračovať bude aj možnosť ospravedlnenia žiaka na päť dní. Pri povinnom predprimárnom vzdelávaní bude môcť rodič ospravedlniť žiaka na sedem vyučovacích dní. Odbremenia sa aj školy, ktoré už nebudú musieť vypĺňať covidový formulár alebo robiť testy.

Izolovať sa bude len pozitívna osoba, do karantény nepôjde trieda ani blízke kontakty. Školy v prípade potreby budú aj naďalej využívať jednu miestnosť na izoláciu pre pozitívne osoby. Povolené aktuálne ostávajú aj školy v prírode, lyžiarske zájazdy, výlety a exkurzie či kurzy ochrany zdravia.

Ošetrovné bude vyplácané rodičom na deti do 11 rokov v prípade, ak riaditeľ školy alebo Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodne o prerušovaní vyučovania v triede či škole, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia od pediatra.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: