Na prelome novembra a decembra Slováci minuli v kamenných obchodoch podľa údajov VÚB banky o 68,2 percenta viac ako v minulom roku. Vlaňajšie nákupy v predvianočnom období ešte boli postihnuté pandémiou.


Platby v online obchodoch sa medziročne podľa VÚB zvýšili o 10,9 percenta. Eshopy tak nezaznamenali taký mohutný rast ako v čase pandémie. V roku 2020 si pripísali až 6-násobný nárast transakcií. Podobné to bolo aj v roku 2021, no po uvoľnení opatrení sa ľudia čiastočne vrátili do nákupných centier.

Vysoká inflácia a zhoršená finančná situácia sa zatiaľ na predvianočnej spotrebe výrazne nepodpísali, hoci úspory domácností už klesli. „Za prvé tri kvartály domácnostiam ešte bežné príjmy, vrátane miezd a platov ale aj sociálnych dávok, rástli rýchlejšie ako bežné výdavky. Celkovo sa tak domácnostiam disponibilný príjem zlepšil, medziročne o 12%,“ povedal makroanalytik VÚB Zdenko Štefanides.

Dodáva, že Slováci na spotrebu minuli medziročne o 18 percent viac a preto museli načrieť aj do svojich úspor. „Výhľadovo sa však dá očakávať, že v roku 2023 vzrastú výdavky domácností rýchlejšie ako príjmy. Výsledkom bude tlak na zníženie spotreby,“ tvrdí Z. Štefanides.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: