Priemyselná produkcia na Slovensku v marci medziročne stúpla o 2,5 percenta. K rastu prišlo po piatich mesiacoch stagnácie. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Aktuálne slovenský priemysel v marci 2023 vyprodukoval o 20 % vyššiu hodnotu ako priemerne v r. 2015. V dlhodobom porovnaní to bol však o štvrtinu nižší rast ako v marci 2021 a súčasne nižší výkon ako v marci 2019 pred obdobím pandémie,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Najväčší vplyv na priemysel mal medziročný rast výroby dopravných prostriedkov o 15,6 %. Ten v marci utlmil súhrnný vplyv poklesov väčšiny z 15 sledovaných odvetví priemyslu. Pozitívne výsledok celého priemyslu ovplyvnil aj rast podielovo významnejšej výroby kovov a kovových konštrukcií o 4,9 %.

„Pretrvala však výrazná rozkolísanosť medziročných rastov či poklesov jednotlivých štruktúr priemyslu. Celkovo štyri odvetvia zaznamenali až dvojciferný medziročný pokles, najvýznamnejší bol štvrtinový pokles (o 24,8%) vo výrobe počítačov a elektroniky. Priemysel brzdili tiež dvojciferné medziročné poklesy vo výrobe potravín a nápojov ako aj vo výrobe drevených a papierových výrobkov a v tlači,“ hovorí J. Morháčová.

Slovenský priemysel v marci po dlhšom období vzrástol
Zdroj: ŠÚ SR


Prečítajte si ďalšie články na túto tému: