Každý obyvateľ Slovenska bez rozdielu veku vlani podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR skonzumoval v priemere až 2,8 kilogramu kávy. Bolo to o takmer osem percent (200 gramov) viac ako rok predtým. Ak k príprave espressa je podľa odborníkov potrebných sedem až deväť gramov mletej kávy, tak v priemere každý obyvateľ vypil podľa štatistikov denne aspoň jednu šálku kávy.


„Dlhodobo sa spotreba kávy na Slovensku pohybuje na úrovni tri kilogramy na obyvateľa. Ide o priemernú spotrebu za posledných desať rokov, pričom najvyššiu spotrebu kávy za toto obdobie dosiahlo Slovensko v roku 2014, a to 3,6 kilogramu na obyvateľa. Najmenej (1,4 kg) kávy skonzumovali obyvatelia Slovenska v roku 1990,“ uviedol Róbert Vlačuha zo Štatistického úradu SR.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: