Dlhodobá udržateľnosť nebola v roku 2021 dosiahnutá, no už druhý rok sa zlepšila do pásma stredného rizika. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v správe o dlhodobej udržateľnosti verejných financií za vlaňajšok. Verejné financie sa dostali do pásma vysokého rizika udržateľnosti ešte vo februári 2022.


Najnovšie lepšie výsledky hospodárenia rozpočtu za rok vlaňajšok, spolu s revidovanými lepšími výsledkami za rok 2020 však podľa RRZ naznačujú viditeľný obrat, keď sa ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti znížil hlbšie do pásma stredného rizika a dosiahol úroveň 3,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). V porovnaní s rokom 2020 sa udržateľnosť verejných financií zlepšila o dodatočných 0,3 percenta HDP.

Hrubý dlh verejnej správy ku koncu minulého roka dosiahol úroveň 63,1 percenta HDP. Pri nastavení rozpočtovej politiky z konca roku 2021, postupnom rozpustení nadpriemernej hotovostnej rezervy a bez dodatočných opatrení a negatívnych šokov by sa podiel hrubého dlhu na HDP by podľa rozpočtovej rady klesol pod vyžadovanú dlhodobú úroveň 50 percent HDP na konci roku 2025.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: