Stavebná produkcia v januári tohto roka zaznamenala medziročné spomalenie o desať percent. Informoval o tom Štatistický úrad SR s tým, že objem stavebných prác dosiahol 393,9 milióna eur. Pod negatívny výsledok sa podľa štatistikov podpísal pokles novej výstavby a podľa typu stavieb sa pribrzdili práce na inžinierskych stavbách, ako aj vo výstavbe budov. O štvrtinu sa znížila produkcia aj v zahraničí.


Domácu produkciu ovplyvnil najviac medziročný pokles stavebných prác na novej výstavbe, ktorá poklesla o viac ako 12 percent. Zložka ostatné práce mali prepad vyše 15 percent. V miernom raste zostali len opravy a údržba o 3,4 percenta. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila vyše 92 percent celkového výkonu stavebníctva.

Z hľadiska výrobného zamerania zaznamenala pokles výstavba na budovách o osem percent a aj práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, o 9,7 percenta. Celkový výsledok stavebnej produkcie stiahli dole taktiež práce v zahraničí, ktoré sa po miernejších spomaleniach v posledných dvoch mesiacoch minulého roka prepadli v januári až o 25 percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: