Zefektívneniu investícií do sektoru budov by mohol pomôcť fond, ktorý by financoval predprojektovú prípravu. Tvrdí to platforma Budovy pre budúcnosť (BPB), ktorá sa venuje verejným politikám v oblasti výstavby a obnovy budov. Opiera sa pritom o odporúčanie úradníckej vlády.


Pomalé a komplikované využívanie eurofondov považuje platforma za vážny problém a apeluje na vládu, aby si osvojila odporúčania úradníckej vlády pre efektívnejšie čerpanie eurofondov. „Základom kvalitných projektov je podpora predprojektovej prípravy, ktorá na Slovensku chýba. Za jedno z najdôležitejších odporúčaní z predstaveného Whitepaper preto považujeme vytvorenie fondu na predprojektovú prípravu v minimálnej výške 50 miliónov eur ročne,“ komentoval odporúčanie úradníckej vlády analytik platformy Richard Paksi.

Vytvoriť fond na predprojektovú prípravu v minimálnej výške 50 miliónov eur ročne má podľa úradníckej vlády za cieľ zamerať sa na podporu predprojektovej prípravy, na podporu financovania počiatočnej fázy a realizácie strategických projektov s následným preplatením vynaložených prostriedkov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: