Platforma Budovy pre budúcnosť (BPB) odporúča novej vláde, ktorá vzniká po predčasných parlamentných voľbách, aby uprednostnila kombináciu adresnej pomoci a systematickej podpory úspor energie pred pokračovaním celoplošných stropov na energie. Plošné dotovanie cien energií stálo v tomto roku 1,1 miliardu eur. Aj nová vláda bude podľa platformy čeliť tomu, že ceny energií domácnostiam vzrastú.


„Financovanie plošných cenových stropov aj na budúci rok považujeme za neudržateľné. Ak chceme ľuďom naozaj pomôcť, treba zabezpečiť, aby dokázali znížiť svoju spotrebu. Ceny energií budú pravdepodobne stúpať a faktúry za energie budú tvoriť oveľa väčšiu časť výdavkov domácností ako doteraz,“ uvádza analytik platformy BPB Richard Paksi s tým, že znižovanie spotreby energií je vysoko efektívne riešenie.

Aj minister hospodárstva dočasnej úradníckej vlády Peter Dovhun navrhuje ďalší rok pomôcť s cenami energií len tým najzraniteľnejším obyvateľom. Ostatné domácnosti musia počítať so zdražením plynu o vyše sto percent.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: