Víťazom verejnej súťaže o vizuálne umelecké dielo na novom námestí na nábreží Dunaja vo štvrti Eurovea City sa stal Viktor Frešo s dielom Octahedral Body. Rozhodla o tom päťčlenná porota, ktorá 15. júna tohto roka hodnotila 25 návrhov od slovenských a českých umelcov. Informoval o tom developerská spoločnosť J&T Real Estate (JTRE), ktorá zastrešuje výstavbu novej mestskej štvrte.


Dielo je trinásť metrov vysoká postava inšpirovaná Vitruviánskym mužom Leonarda da Vinciho, ktorá má byť tvorená farebnými guľami s priemerom 200 a 350 centimetrov na hliníkovej konštrukcii. Podľa hodnotenia poroty ide o vyvážený elementárny tvar, ktorý vytvorí potrebný urbanisticko-priestorový akcent v tomto architektonickom kontexte. Komisia podčiarkla aj realizovateľnosť tohto návrhu vo vypísanej cenovej hladine zadávateľa.

„Som rád, že som prvýkrát v živote vyhral nejakú súťaž. Octahedral je geometrická sústava atómov voľne levitujúcich okolo centrálneho atómu. Je to molekulárny vzorec, ktorý implementáciou do fyzického tela prináša perspektívu fyzického prenosu ľudského tela do chemického vzorca,“ charakterizuje svoje dielo V. Frešo.

Súťaž o umelecké dielo na nové námestie pred slovenským mrakodrapom vyhral Viktor Frešo
Víťazný návrh umeleckého diela od Viktora Freša. (zdroj: JTRE)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: