V poslednom štvrťroku minulého roku sa začalo na Slovensku stavať celkovo 5 521 bytov vrátane rodinných domov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 12,6 percenta. Stále to však je o osem percent menej v porovnaní s rokmi pred pandémiou. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


„Z celkového počtu začatých bytov tvorili rodinné domy len 41 %, čo zodpovedalo najnižšiemu podielu z celkovej výstavby od roku 2012,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová. Počet začatých bytov medziročne stúpol v polovici krajov a to dvojciferným tempom. Najrýchlejšie vzrástol o takmer 83 % v Prešovskom kraji a o takmer polovicu v Bratislavskom a Trenčianskom kraji.

„V porovnaní s priemerom pred pandémiou bolo vydávanie stavebných povolení v jednotlivých regiónoch nerovnomerné. V Prešovskom kraji zrýchlilo až na dvojnásobok a dvojciferným tempom rástlo aj v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Naopak, o vyše 40 % spomalilo v Košickom kraji a o pätinu pokleslo v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji,“ dodala J. Morháčová.

Aj experti oslovení portálom Finsider predpovedajú pre rok 2024 oživenie realitného trhu. Znovu by preto mohli začať rásť aj ceny bytov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: