Zrážku vlakov, ktorá sa odohrala začiatkom júna na trati medzi Žilinou a Vrútkami, zavinil rušňovodič. Ten podľa záverov vyšetrovania nedodržal podmienky jazdy podľa rozhľadu a prekročil stanovenú rýchlosť. Portálu televízie TA3 to potvrdila riaditeľka odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová s tým, že celková predbežná škoda pri nehode bola vyčíslená na vyše štyri milióny eur.


Škody na zdraví, ktoré si vyžiadala nehoda vlakov, by malo pokryť takzvané poistenie všeobecnej zodpovednosti. Zmluva, ktorú má s poisťovňami uzavretú Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) by mala pokrývať napríklad nároky zranených cestujúcich na nemajetkovú ujmu vrátane ušlého zisku či regresné nároky na zdravotnom a sociálnom poistení.

Železnice majú dve poistné zmluvy. Prvá, ktorá kryje majetok, je uzatvorená s Allianz – Slovenskou poisťovňou. Druhú poistnú zmluvu majú železnice uzatvorenú s konzorciom poisťovní Collonade, Allianz a Premium Insurance. Ako Finsideru ešte v júni potvrdili železnice, vzniknutú škodu si chcú uplatňovať z poistenia aj od vinníka, ktorý nehodu zapríčinil.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: