Pandémia koronavírusu spôsobila minulý rok prepad spotreby piva na tridsaťročné minimum. Každý obyvateľ Slovenska tak v roku 2021 vypil v priemere 60,2 litra piva, bolo to až o 17 tradičných „pollitrákov“ menej, ako v prvom roku pandémie v roku 2020. Medziročne sa tak spotreba piva na obyvateľa prepadla o 12 percent. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.


Najviac piva sa na Slovensku vypilo v rekordnom roku 1990, každý obyvateľ Slovenska bez rozdielu veku vtedy skonzumoval v priemere necelých 96 litrov piva za rok. Potom 25 rokov spotreba klesala. Tesne pred pandémiou objem predaného piva tri roky znovu rástol, ale spotreba sa pohybovala už len okolo 70 litrov za rok.

„Dva roky pandémie priniesli prudký pokles spotreby piva. Prepad o viac ako 10 % sa za posledných 30 rokov prejavil len dvakrát, po nástupe finančnej krízy v roku 2010 a potom rekordne vlani, kedy spoločnosť druhý rok bojovala s pandémiou COVID-19,“ uviedol riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Štatistického úradu Róbert Vlačuha.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: