Živnostníci, ktorí ochorejú alebo sa budú starať o choré dieťa, budú mať v tomto roku nárok na vyššie dávky. Viac peňazí dostanú aj živnostníčky, ktoré v tomto roku pôjdu na materskú dovolenku


Tieto dávky sa totiž počítajú z vymeriavacieho základu, z ktorého živnostníci platili v predchádzajúcom roku odvody. Keďže väčšina živnostníkov platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý sa zvyšuje vždy v januári, porastú aj dávky, na ktoré majú nárok.

Živnostníkom, ktorí platia minimálne odvody, sa v minulom roku počítala nemocenská dávka a ošetrovné z vymeriavacieho základu v roku 2022. Vtedy dosahoval minimálny vymeriavací základ 566,50 eura. V minulom roku už minimálny vymeriavací základ dosahoval 605,50 eura. A práve z tejto sumy sa budú väčšine živnostníkov počítať dávky v tomto roku.

Ak niekto bude v tomto roku chorý 30 dní a platil v minulom roku minimálne odvody, mal by mať nárok na nemocenskú dávku vo výške 301,60 eura. V minulom roku by dostal 290,60 eura. Vďaka tomu, že platil vyššie odvody, dostane za mesiac práceneschopnosti o desať eur viac ako vlani.

V prípade, že sa bude takýto živnostník starať o choré dieťa 14 dní, bude mať nárok na ošetrovné vo výške 153,30 eura. V minulom roku by dostal 143,50 eura. Aj v tomto prípade si prilepší takmer o desať eur.

Aj v prípade materskej je rozhodujúcim obdobím, z ktorého sa počíta výška dávky, zvyčajne predchádzajúci kalendárny rok. To znamená, že ak živnostníčka pôjde v tomto roku na materskú dovolenku, výška jej dávky sa vypočíta z minuloročného vymeriavacieho základu.

V prípade minimálneho vymeriavacieho základu to znamená, že v mesiaci, ktorý má 30 dní, bude mať nárok na materské vo výške 448 eur. V minulom roku by dostala 419,10 eura. Vďaka nárastu minimálneho vymeriavacieho základu dostane mesačne o takmer 30 eur viac ako v minulom roku.

Aké dávky dostanú živnostníci v roku 2024

DávkaSuma (€)
Nemocenská za 30 dní301,60
Ošetrovné za 14 dní153,30
Materské za 30 dní448,00
Výpočet: Finsider

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: