Viaceré banky lákajú klientov na bezplatný účet. Vo väčšine prípadov zákazník za jeho využívanie neplatí len dovtedy, kým sa drží presných pravidiel. Každý mesiac tak musí napríklad zaplatiť kartou stanovenú sumu alebo je obmedzený pri výberoch z bankomatov. No ide to aj naopak. Zadarmo možno po splnení podmienok získať účet takmer v ktorejkoľvek banke.

Bezplatným účtom sa väčšinou chvália online banky. Keďže nemajú kamenné pobočky či bankomaty, klienti majú problém na účet vložiť hotovosť a limitovaní sú aj pri výberoch z bankomatov.

Je to zadarmo, ale…

Internetová mBank umožňuje bez poplatkov vyberať hotovosť z akéhokoľvek bankomatu, klient si však musí vybrať minimálne 70 eur. Za výber nižšej čiastky zaplatí v súčasnosti jedno euro, od decembra sa poplatok zvyšuje na 1,30 eura. Neaktívnym klientom banka navyše účtuje aj mesačný poplatok za platobnú kartu vo výške 1,30 eura. Tento poplatok odpustí všetkým zákazníkom, ktorí mesačne kartou zaplatia aspoň 70 eur.

365.bank zase umožňuje vyberať bez poplatkov peniaze z bankomatov Poštovej banky, pod ktorú patrí. Za výbery z iných bankomatov si pýta 2,50 eura.

Účet bez poplatkov núka aj Fio banka. Jej výhodou je, že má aj fyzické pobočky, kde možno vkladať i vyberať peniaze. Zadarmo sú aj prvé dva výbery z ľubovoľného bankomatu. Každý ďalší stojí jedno euro.

Na bezplatný účet stačí niekde splniť len jednu podmienku

Aj keď niektoré banky stavajú na tom, že majú bezplatný účet, konto zadarmo možno získať takmer v každej banke na Slovensku. Väčšina finančných domov má vernostný program, prostredníctvom ktorého si možno znížiť poplatok za vedenie účtu až na nulu. Kým v niektorých bankách sú podmienky na odpustenie poplatku jednoduché, v iných treba splniť viacero požiadaviek.

Pravdepodobne najjednoduchšie má systém na odpustenie poplatkov nastavená UniCredit Bank. Tá dá bezplatný účet každému, komu naň mesačne príde aspoň 400 eur. Vďaka tomu takmer nikto z jej klientov neplatí mesačný poplatok.

Jednoduchý systém na získanie bezplatného účtu ponúka aj Prima banka. Tá klientom vráti pol percenta z každej platby kartou. Kto chce mať účet zadarmo, musí mesačne kartou minúť minimálne 980 eur.

V iných bankách je to komplikovanejšie

Slovenská sporiteľňa zase vyžaduje splnenie troch podmienok, aby klientovi odpustila poplatok za Osobný účet. Mesačne musí zaplatiť kartou aspoň 200 eur, musí uskutočniť aspoň tri pravidelné platby a mať zriadené sporenie.

VÚB dáva účet zadarmo tým klientom, ktorí svoje konto aktívne využívajú (aspoň raz využijú internet banking alebo mobilné bankovníctve a príde im na účet minimálne 500 eur) a zároveň využívajú aspoň tri ďalšie produkty banky z určeného zoznamu.

V Tatra banke majú účet Tatra Personal zadarmo tí klienti, ktorí využívajú aspoň tri ďalšie produkty banky. Bezplatný účet možno získať aj spojením dvoch 50-percentných zliav. Nárok na polovičnú zľavu majú pritom ľudia do 28 rokov veku, či tí ktorí zrealizujú aspoň sedem transakcií prostredníctvom mobilných aplikácií alebo platieb na internete. Zľavu získajú aj klienti, ktorí využívajú aspoň dva ďalšie produkty banky.

ČSOB dáva bezplatný účet Pohoda zákazníkom, ktorí majú nárok na dve 50-percentné zľavy. Tú možno získať, ak im na účet príde 400 eur mesačne a zároveň uskutočnia tri pravidelné platby a päť platieb kartou. Nárok na polovičnú zľavu majú aj klienti, ktorí majú v ČSOB úvery aspoň vo výške 20-tisíc eur, rovnako ako tí, ktorí tu majú podnikateľské konto.

Viaceré banky odpúšťajú poplatok za vedenie účtu aj bonitnejším klientom, ktorí majú v banke vloženú vyššiu sumu.