Nedeľné kolóny smerom do Bratislavy a piatkové zase smerom na východ. Dopravná situácia jasne ukazuje, že stále veľa ľudí z východného Slovenska chodí pracovať do Bratislavy. Je to pochopiteľné. Bratislava sa môže pochváliť najvyššími platmi na Slovensku, Košice sú s výrazným odstupom druhé.

No na druhej strane v hlavnom meste treba počítať s vyššími životnými nákladmi. Aj keď potraviny či energie stoja v Bratislave veľmi podobne ako v iných regiónoch Slovenska, výrazný rozdiel je v cenách služieb a predovšetkým bývania. V Bratislavskom kraji sú zo všetkých regiónov s odstupom najdrahšie ceny nehnuteľností na bývanie. Oplatí sa tu vôbec pracovať a nie je lepšie zamestnať sa radšej v Košiciach za nižší plat?

Bratislava má najdrahšie byty

Podľa údajov Národnej banky Slovenska priemerná cena za jeden štvorcový meter nehnuteľností na bývanie na Slovensku dosiahla v druhom štvrťroku tohto roka 1 731 eur. Z regionálneho hľadiska boli byty najdrahšie v Bratislave, kde stáli priemerne 2 273 eur za štvorcový meter. Naopak najlacnejšie boli v Banskobystrickom kraji, kde stáli 911 eur. V Košickom kraji dosahovala priemerná cena 1 354 eur.

Aj keď je jeden štvorcový meter v Košiciach priemerne o 919 eur lacnejší ako v Bratislave, napriek tomu ide o druhý najdrahší región na Slovensku.

Podobne výrazné rozdiely sú aj pri platoch. Z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že vlani dosahoval priemerný plat na Slovensku 1 092 eur. Najvyššie platy boli v Bratislave, kde priemerná hrubá mzda bola 1 359 eur. V Košiciach zamestnanci poberali priemerne 1 003 eur. Pred Košice sa dostal Trnavský ako aj Trenčiansky kraj.

Po prepočte na čistú mzdu, predstavuje priemerný zárobok v Bratislave 1 023 eur a v Košiciach 773 eur. Ide o zamestnanca, ktorý si neuplatňuje daňový bonus na deti a ani nezdaniteľnú časť základu dane na nepracujúcu manželku. Ak by si uplatňoval tieto zvýhodnenia, jeho čistý plat by bol vyšší.

Platy zaostávajú za cenami bytov

Ak by si chcel niekto kúpiť trojizbový byt v Košiciach s výmerou 85 štvorcových metrov, zaplatil by za neho priemerne 115 090 eur. Táto suma predstavuje takmer 149 priemerných mesačných platov v Košickom kraji.

V Bratislave by rovnaký byt stál priemerne 193 205 eur. Zamestnanec s priemernou bratislavkou mzdou by za neho musel zaplatiť 189 svojich čistých platov. Je to o 40 mesačných platov viac ako v Košiciach.

Pri porovnaní priemerných platov s cenami bývania vychádza najlepšie Banská Bystrica. Na kúpu bytu s rozlohou 85 štvorcových metrov treba 106 priemerných platov, teda o 83 menej ako v Bratislave.

Bratislava nestačí na Košice ani pri hypotékach

Väčšina ľudí si nekupuje byt v hotovosti, ale berie si ho na úver. Plat žiadateľa pritom rozhoduje o tom, koľko mu banka požičia a teda aj o tom, aký veľký byt si môže dovoliť kúpiť. Pre žiadateľov o úver platia dve zásadné obmedzenia. Ich celková zadlženosť nemôže prekročiť 8-násobok ich čistého ročného príjmu. A zároveň im po zaplatení všetkých splátok musí z platu po odpočítaní životného minima zostať aspoň 40 percent.

V prípade jednotlivcov s priemerným platom je obmedzujúcim limitom predovšetkým maximálna hranica zadlženosti na úrovni 8-násobku ich ročného zárobku. Človek s priemerným bratislavským platom si môže zobrať hypotéku maximálne do výšky 98 208 eur. Keďže banky požičiavajú vo väčšine prípadov len 80 percent ceny bytu, za predpokladu, že má daný človek má k dispozícii aspoň 20 percent ceny bytu, môže si kúpiť byt v hodnote 127 760 eur. V Bratislave mu za to vyjde byt s rozlohou 54 štvorcových metrov.

Naproti tomu v Košiciach pri priemernom plate dosiahne maximálna výška úveru 74 208 eur. Po doložení zvyšných 20 percent z úspor si možno kúpiť byt v hodnote 92 760 eur. Za túto sumu vyjde byt s rozlohou 69 štvorcových metrov.

Najväčší byt na hypotéku si človek s priemerným platom môže dovoliť kúpiť v Banskobystrickom kraji. Hypotéka, ktorú tu môže získať, mu vystačí na kúpu bytu s rozlohou 96 štvorcových metrov.