Každý, kto sa chystá do Chorvátska na aute, musí počítať aj so spoplatnenými úsekmi ciest. Aspoň ak sa nechce vyhnúť diaľniciam. Namiesto klasických alebo elektronických diaľničných známok sa v Chorvátsku vyberá mýtny poplatok. O tom, koľko motoristi zaplatia za mýto v Chorvátsku, rozhoduje vzdialenosť, ktorú potrebujú prejsť a typ vozidla, na ktorom sa cez krajinu vezú. Spoplatnené sú prakticky všetky diaľnice a musia ho uhradiť všetky vozidlá. Cenovo sú rozdelené do piatich kategórií.

Platba za mýto v Chorvátsku prebieha tak, že motorista si pri prechode prvou mýtnou bránou zoberie lístok, ktorý potom použije pri výjazde zo spoplatnenej cesty. Podľa toho, koľko kilometrov na platených úsekoch prešiel, zaplatí mýto. Vodič tak platí len za to, čo v skutočnosti prešiel. Keby lístok stratil, na mýtnej bráne by mu naúčtovali maximálnu sadzbu poplatku podľa kategórie vozidla a úseku diaľnice. Okrem toho pri strate hrozí aj pokuta.

Kategórie vozidiel na chorvátskych diaľniciach:

KategóriaDruh vozidla
IAMotocykle, motorové trojkolky a štvorkolesové motocykle
I.Motorové vozidlá s dvoma nápravami do výšky 1,90 metra
II.1. motorové vozidlá s dvoma nápravami nad 1,90 metra, s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou 3,5 tony
2. motorové vozidlá s dvoma nápravami, do 1,90 metra, s prívesom bez ohľadu na počet náprav a výšku prívesu
III.1. motorové vozidlá s dvoma alebo tromi nápravami s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony
2. motorové vozidlá s dvoma nápravami s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony s jednonápravovým prívesom
3. motorové vozidlá z II. ťahajúce príves bez ohľadu na počet náprav na prívese
IV.1. motorové vozidlá so štyrmi a viacerými nápravami s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony
2. motorové vozidlá s dvoma nápravami s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony s dvoj alebo trojnápravovým prívesom
3. motorové vozidlá s tromi nápravami s najväčšou prípustnou hmotnosť nad 3,5 tony s prívesom bez ohľadu na počet náprav na prívese
Zdroj: hac.hr (mýto v Chorvátsku)

Ako sa platí za mýto v Chorvátsku

Za mýto v Chorvátsku môžu ľudia zaplatiť v hotovosti, kartou alebo cez systém ENC. Na mýtnych bránach sú potom pruhy rozdelené podľa toho, ako chce vodič za mýto platiť. Sú viditeľné aj z väčšej vzdialenosti, aby mali ľudia čas sa zorientovať a zaradiť sa do správneho pruhu. Najpomalší je spravidla ten, kde sa platí v hotovosti. Dlhšie to trvá hlavne kvôli vydávaniu. Keďže krajina je tiež od januára súčasťou eurozóny, za mýto v Chorvátsku je možné platiť eurami. Rýchlejšia je platba kartou, pri ktorej sa v pruhu nevytvárajú až také kolóny.

V prípade ENC si vodič musí do auta kúpiť špeciálne zariadenie, ktoré sa potom dobíja kreditom. Motoristi si zariadenie môžu kúpiť za 15 eur na predajných miestach diaľničnej spoločnosti. Minimálny kreditný vklad je potom 20 eur. Kredit je možné dobíjať na predajných miestach, mýtniciach, trafikách alebo cez internet. Pri vstupe a výstupe na spoplatnený úsek sa suma automaticky odpočíta z kreditu. V tomto prípade môže vodič na zariadení ušetriť približne štvrtinu ceny, ktorú by platil v hotovosti alebo kartou. Spravidla sa tiež najmenšie kolóny tvoria práve v pruhu ENC.

Pri tomto systéme sú na výber aj rôzne balíčky. Výhodou je, že účet nie je viazaný na konkrétne vozidlo a nemá žiadny časový limit na vyčerpanie zostatku. Keďže je minimálna výška kreditu 20 eur, s vypočítanou zľavou bude mať motorista 25,56 eura.

mýto v Chorvátsku
O tom, koľko motoristi zaplatia za mýto v Chorvátsku, rozhoduje vzdialenosť a typ vozidla. (Ilustračné foto: Miroslav Homola)

Cez ENC nie je možné platiť na všetkých úsekoch diaľnice. Tie totiž spravuje viac spoločností, z ktorých niektoré túto službu nepodporujú. Systém funguje na diaľniciach A1 zo Záhrebu do Dubrovníka, ďalej na A3 z Bregana po Lipovac, na diaľnici A4 zo Záhrebu po Goričan, ďalej na A5 z Beli Manastir po Bosnu a Hercegovinu, na úseku A6 z Rijeky do Záhrebu, ďalej na A7 od Rupy po Križišće, na A10 z Ploče po Bosnu a Hercegovinu, na úseku A11 zo Záhrebu do Sisaku a na diaľnici D425 z Ploče po Karamatići.

Okrem toho platí, že mýto v Chorvátsku je každý rok od polovice júna do polovice septembra o desať percent drahšie pre vozidlá I. a II. kategórie. Dôvodom je hlavne dovolenková sezóna, kedy je na diaľniciach vyšší nápor.

Ktoré úseky sú v Chorvátsku spoplatnené:

Názov diaľniceÚsek
A1Záhreb – Karlovac – Gospič – Zadar – Šibenik – Split – Dubrovník
A2Slovinsko – Krapina – Záhreb
A3Slovinsko – Záhreb – Slavonski Brod – Srbsko
A4Maďarsko – Čakovec – Varaždin – Záhreb
A5Bosna a Hercegovina – Đakovo – Osijek – Maďarsko
A6Karlovac – Rijeka
A7Slovinsko – Rijeka – Žuta Lokva
A8Kanfanar – Matulji
A9Slovinsko – Umag – Pula
A10Ploče – Bosna a Hercegovina
A11Záhreb – Sisak
D425Ploče – Karamatići
Zdroj: hac.hr (mýto v Chorvátsku)

Koľko stojí cesta na dovolenku

Slovenskí dovolenkári vstupujú na chorvátske územie najmä cez Slovinsko alebo Maďarsko. Hranica z Maďarska do Chorvátska sa prekračuje na prechode Letenye – Goričan. Motoristi potom smerujú na Záhreb a ďalej na juh do svojej cieľovej destinácie. Obľúbené sú napríklad Pula, Rijeka, Zadar, Split či Dubrovník. Odtiaľ potom môžu dovolenkári smerovať aj na jednotlivé chorvátske ostrovy.

Ak niekto smeruje na vozidle I. kategórie z Maďarska do mesta Pula, čaká ho vyše 363 kilometrov cesty, za ktorú zaplatí mýto vo výške 25,20 eura. Cesta do Rijeky je kratšia o viac ako sto kilometrov. Cena za mýto je v tomto prípade 15 eur. Od maďarských hraníc až do Zadaru je diaľničný poplatok na úrovni 22,30 eura. Cesta dlhá 377 kilometrov trvá zhruba tri a pol hodiny. O niečo drahšia a dlhšia je cesta do Splitu. Od maďarských hraníc je vzdialený vyše 492 kilometrov, za ktoré sa platí mýto v sume 29,80 eura.

Motoristi môžu cestovať do Chorvátska aj cez Slovinsko. Hranica sa prekračuje cez Macelj a cesta pokračuje po diaľnici A2 smerom na Záhreb. Cesta do Puly dlhá 315 kilometrov v tomto prípade trvá zhruba tri a pol hodiny. Na vozidle I. kategórie bude musieť vodič zaplatiť mýto vo výške 20,20 eura. Slovinské hranice sú od Rijeky vzdialené zrhuba 200 kilometrov a mýto je v tomto prípade desať eur. Cesta do Zadaru trvá zo slovinskej strany zhruba tri hodiny a za mýto sa platí 17,30 eura. Do Splitu je to cez 444 kilometrov a motoristi za mýto zaplatia takmer 25 eur.

Priamo do Dubrovníku síce diaľnica nevedie, ale dovolenkári sa po nej môžu zviesť až na juh krajiny. Cesto do Dubrovníku z nej môžu zísť na mýtnej bráne v Karamatići. Od maďarských hraníc je vzdialená vyše 595 kilometrov, za ktoré vozidlá I. kategórie zaplatia 36,40 eura. V prípade trasy zo slovinskej hranice je trasa dlhá zhruba 548 kilometrov, za ktoré motoristi zaplatia niečo málo cez 31 eur.

Koľko stojí mýto v Chorvátsku, ak prídete cez Maďarsko

DestináciaVýška mýta za jednu cestu
Rijeka15 €
Umag27 €
Pula25,20 €
Senj13,70 €
Zadar22,30 €
Šibenik25,90 €
Split29,80 €
Makarska32,80 €
Pelješac, Korčula36,40 €
Dubrovnik36,40 €
Zdroj: hac.hr (mýto v Chorvátsku)

Koľko stojí mýto v Chorvátsku, ak prídete cez Slovinsko

DestináciaVýška mýta za jednu cestu
Rijeka10 €
Umag22 €
Pula20,20 €
Senj8,70 €
Zadar17,30 €
Šibenik20,90 €
Split24,80 €
Makarska27,80 €
Pelješac, Korčula31,40 €
Dubrovnik31,40 €
Zdroj: hac.hr (mýto v Chorvátsku)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: