Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s hlavným mestom rozbieha projekt, ktorý má zlepšiť bezpečnosť ulíc v okolí škôl a zvýšiť percento školákov, ktorí chodia do školy pešo. Informovala o tom hovorkyňa MIB Annamária Ondrejková. Projekt podľa nej reaguje na súčasnú situáciu, kedy stále viac detí vozia rodičia do školy autom napriek tomu, že bývajú v jej blízkosti.


„Skoro každá domácnosť v Bratislave má pritom najbližšiu základnú školu do 15 minút chôdze od svojho bydliska. Rodičia v pilotnom projekte na základnej škole Tbiliská v Rači v rámci participatívneho procesu uviedli, že deti vozia autom, lebo to majú cestou do práce a súčasne sa o ne boja kvôli zlej dopravnej situácii v okolí školy,“ tvrdí MIB.

Z prieskumu nakoniec vyplynulo, že 25 percent rodičov vozí dieťa do školy každý deň, ďalšia pätina minimálne raz do týždňa. Aspoň niekedy vozí dieťa do školy väčšina rodičov. Autá tak pred školami stoja v dlhých kolónach či viacerých pruhoch. Vozidlá zaberajú miesto na ceste aj chodníkoch, z ktorých vytláčajú školákov. Okrem dopravnej situácie je podľa MIB problémom počas ranných špičiek aj zhoršená kvalita ovzdušia.

Najväčšiu rolu pri rozhodovaní o tom, či rodič pustí dieťa do školy samé zohráva pripravenosť školáka na situácie súvisiace s dopravnými rizikami. MIB tak v rámci projektu začína v týchto dňoch detailne mapovať dopravnú situáciu v ranných špičkách a počas leta sa uskutočnia focusové skupiny s rodičmi školákov.

Projekt odštartoval pilotnými aktivitami na vybranej základnej škole Tbiliská v Rači, ktorú navštevuje 830 detí. Rodičia môžu očakávať na križovatke ulíc Tbiliská a Rustaveliho priebežný chodník, ktorý tu doteraz chýbal. Vďaka tomu tu chodec bude mať prednosť pred autom. Ďalej na Rustavelliho ulici sa upraví časť cesty tak, aby sa na nej dalo krátkodobo zastaviť.

Rodičia tak vysadia svoje dieťa na bezpečnom mieste v blízkosti školy bez toho, aby stáli v zápche na Tbiliskej ulici. Vzniknú tiež bezpečnejšie vyvýšené priechody pre chodcov z neďalekých autobusových zastávok a doplní sa aj nové osvetlenie. Poznatky z pilotnej realizácie projektu na základnej škole Tbiliská majú potom poslúžiť aj pre ďalšie základné školy v Bratislave.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: