Nehnuteľnosti na bývanie na Slovensku v treťom štvrťroku v porovnaní s letom mierne zdraželi. V porovnaní s minulým rokom sú ceny stále nižšie. Na základe skutočných cien nehnuteľností, za ktoré sa predávali, o tom informoval Štatistický úrad SR.


Realizačné ceny nehnuteľností v treťom štvrťroku v porovnaní s druhým štvrťrokom stúpli o 0,8 percenta. Podľa Štatistického úradu sa tak nepotvrdil trend poklesu zaznamenaný v predchádzajúcom štvrťroku. O rast cien sa podpísal najmä nárast pri starších nehnuteľnostiach o jedno percento. Nové nehnuteľnosti naďalej zlacňovali, medzikvartálne o 0,4 percenta.

V porovnaní s minulým rokom platili kupujúci za byty a domy priemerne o 3,8 percenta nižšie sumy. „Zlacňovanie na medziročnej úrovni bolo vyššie ako v predošlom štvrťroku. Dynamickejšie klesli ceny nových nehnuteľností a to o 4,6 %. Existujúce nehnuteľnosti boli medziročne lacnejšie o 4,3 % a tempo poklesu cien tohto segmentu trhu sa zrýchlilo,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Medzikvartálne ceny nehnuteľností stúpli v piatich krajoch, najviac v Nitrianskom. „Pri existujúcich nehnuteľnostiach ceny stúpli v polovici z 8 regiónov Slovenska, najdynamickejšie práve v Nitrianskom kraji o 7,2 %. Novým nehnuteľnostiam rástli ceny len v troch krajoch, a to v Košickom, Trnavskom, a výraznejšie, o viac ako 7 % v Nitrianskom kraji,“ vraví J. Morháčová.

Ceny nehnuteľností znovu rastú. No stále sú lacnejšie ako pred rokom
Zdroj: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: