Dôchodkové fondy v druhom pilieri smerujú k najvyššej strate vo svojej histórii. K 23. decembru bola vo všetkých fondoch, vrátane garantovaných, hodnota dôchodkovej jednotky nižšia ako na začiatku roku. Posledných pár dní roku na tomto trende pravdepodobne nič nezmení.


Dlhopisové garantované fondy podľa údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností strácajú od začiatku roku 3,9 až 9,7 percenta. Napriek takémuto poklesu sú dlhopisové fondy celkovo v pluse – od svojho vzniku si pripísali priemerné ročné zhodnotenie vo výške 1,1 až 1,7 percenta.

V negarantovaných fondoch sú tohtoročné straty výrazne vyššie. Väčšina fondov v tomto roku stratila 10,6 až 16,8 percenta. Vyššiu stratu si pripísal len akciový fond od 365.life, v ktorom sa hodnota dôchodkovej jednotky od začiatku roku prepadla o 27,6 percenta.

Aj pri negarantovaných fondoch platí, že všetky fondy sú od svojho vzniku v pluse. Najnižšie priemerné ročné zhodnotenie dosiahol akciový fond od 365.life, ktorý k 23. decembru 2023 vykázal priemerné ročné zhodnotenie od vzniku vo výške 0,061 percenta. Naopak najviac zarobili indexové fondy, V nich sa priemerné ročné zhodnotenie od vzniku pohybuje od 7 po 9,2 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: