V apríli sa zo Slovenska podľa predbežných výsledkov vyviezol tovar v hodnote 7,7 miliardy eur, čo predstavuje v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku nárast o 5,5 percenta. Dovoz tak rastie už šiesty mesiac po sebe. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Naproti tomu dovoz vzrástol o 14,5 percenta na 8,2 miliardy eur. „Medziročný rast importu tovaru naďalej ovplyvňovali najmä vyššie ceny nakupovaného zemného plynu. Medziročný rast hodnoty dovozu pokračuje plynule od februára minulého roka, jeho tempo sa však od začiatku roka zmierňuje. Kým v januári to bolo takmer 30 %, v apríli je to už len necelá polovica,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Schodok zahraničného obchodu v apríli dosiahol 503,3 milióna eur, čo je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci, keď prvýkrát za posledné desaťročie prekročil hranicu pol miliardy za mesiac.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák predpokladá, že vysoké ceny energií budú tlačiť na deficity zahraničného obchodu aj v nasledujúcich mesiacoch. „Štatistiky naplnenosti zásobníkov plynu na Slovensku pritom naznačujú, že v máji najskôr došlo aj k výraznejšiemu zrýchleniu reálnych dovozov plynu. Na druhej strane, časť úzkych hrdiel, ktoré odstavili časť automobilového priemyslu v marci a najmä v apríli, sa v priebehu mája podarilo aspoň čiastočne uvoľniť. Reálny prepad vývozov v kľúčovom automobilovom priemysle by sa tak (minimálne v máji) mohol aspoň čiastočne zmierniť,“ tvrdí.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: