Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok (5. júl) zaujali kladné stanovisko k žiadosti Chorvátska stať sa od 1. januára 2023 členom eurozóny. V tlačovej správe o tom informoval tlačový atašé EP na Slovensku Ján Jakubov. Za vstup hlasovalo 539 europoslancov, proti ich bolo 45 a 48 sa hlasovania zdržalo. Podľa uznesenia Chorvátsko spĺňa všetky kritériá na prijatie eura.


Uznesenie si takisto všíma, že vstup Chorvátska do eurozóny je prvým významným integračným aktom v rámci Európskej únie od vystúpenia Spojeného kráľovstva. Chorvátsko je podľa uznesenia na vstup do eurozóny pripravené napriek hospodárskym problémom spôsobeným pandémiou, vysokou infláciou a ruskou vojnou na Ukrajine.

Poslanci tiež podotýkajú, že Chorvátsko má už pri prijímaní eura vyššiu úroveň cenovej konvergencie s eurozónou ako niektoré členské štáty v čase, keď prijímali euro. Parlament však očakáva trvalé úsilie chorvátskej vlády o zabezpečenie ďalšej cenovej konvergencie a tiež to, že zavedenie eura nepovedie k umelému zvyšovaniu cien.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: