Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) dnes rozhodla o zvýšení základnej úrokovej sadzby o štvrť percentného bodu na 4,5 percenta. Ide už o deviate zvýšenie úrokov od júla minulého roku. Dovtedy bola základná úroková sadzba šesť rokov nulová.


ECB sa zvyšovaním úrokov snaží bojovať proti vysokej inflácii v eurozóne. „Inflácia ďalej klesá, no stále sa očakáva, že zostane príliš dlho na príliš vysokej úrovni. Sme odhodlaní zabezpečiť včasný návrat inflácie na cieľovú úroveň 2 % v strednodobom horizonte,“ uviedla dnes prezidentka ECB Christine Lagardová.

Dnešné zvýšenie sadzieb podľa nej vychádza z hodnotenia inflačného výhľadu na základe aktuálnych hospodárskych a finančných údajov, dynamiky vývoja základnej inflácie a účinnosti transmisie menovej politiky. „Podľa septembrových makroekonomických projekcií odborníkov ECB pre eurozónu má priemerná inflácia dosiahnuť 5,6 % v roku 2023, 3,2 % v roku 2024 a 2,1 % v roku 2025. Projekcie na roky 2023 a 2024 boli upravené nahor a projekcia na rok 2025 naopak nadol,“ povedala Ch. Lagardová.

Zvýšenie projekcií na roky 2023 a 2024 je podľa nej predovšetkým odrazom vyššej úrovne cien energií. „Základné cenové tlaky zostávajú naďalej vysoké, hoci väčšina ukazovateľov začala mierne klesať. Odborníci ECB mierne upravili projektovanú trajektóriu vývoja inflácie bez cien energií a potravín na v priemere 5,1 % v roku 2023, 2,9 % v roku 2024 a 2,2 % v roku 2025,“ vraví Ch. Lagardová.

Vyššie úroky sa odrážajú na zdražovaní úverov, čo tlmí dopyt, vďaka čomu by sa inflácia mala skôr dostať na cieľovú úroveň. No znížený dopyt tlmí aj hospodársky rast. „Vzhľadom na rastúci vplyv sprísňovania našej menovej politiky na domáci dopyt a zhoršovanie prostredia medzinárodného obchodu odborníci ECB podstatne znížili svoje projekcie hospodárskeho rastu. V súčasnosti očakávajú, že tempo hospodárskeho rastu eurozóny dosiahne 0,7 % v roku 2023, 1,0 % v roku 2024 a 1,5 % v roku 2025,“ dodala Ch. Lagardová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: