Najväčšie slovenské zamestnávateľské organizácie poslali otvorený list premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) a predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Nepáči sa im, akým spôsobom prebieha legislatívny proces v parlamente. Informovali o tom v tlačovej správe. Kritizujú predovšetkým časté zmeny zákonov, ktoré podľa nich samé o sebe vytvárajú čoraz väčšiu právnu neistotu a negatívne vplývajú na podniky a ich fungovanie.


„Zamestnávatelia sa týmto zmenám musia častokrát prispôsobiť len za cenu zvyšovania nákladov alebo škrtania vlastných rozvojových plánov. Takéto neprediskutované poslanecké návrhy už viac ako dva mesiace vyvolávajú medzi zamestnávateľmi a investormi na Slovensku veľkú mieru znepokojenia a neistoty z budúceho vývoja podnikateľského prostredia,“ tvrdia zamestnávateľské organizácie.

Obzvlášť negatívne podniky vnímajú predovšetkým novelu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach či novelu Zákonníka práce. „K väčšine poslaneckých návrhov predložených na rokovanie parlamentu pritom stále neprebiehajú žiadne zásadné odborné diskusie, ktoré by obchádzanie štandardných pravidiel legislatívneho procesu riešili,“ dodali firmy.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: