Objem investícií klientov ČSOB, ktorí zhodnocujú peniaze prostredníctvom správcovskej spoločnosti KBC Asset Management, v minulom roku narástol o 146 miliónov eur. V januári tak mali vo fondoch už jednu miliardu eur. Celkovo majú klienti ČSOB uzatvorených 100-tisíc pravidelných investovaní.


Najviac peňazí majú klienti ČSOB v akciových fondoch. KBC Asset Management v nich pre slovenských klientov spravuje 371 miliónov eur. Priemerné ročné zhodnotenie akciových fondov na Slovensku podľa údajov Slovenskej asociácie správcovských spoločností vlani dosiahlo 12,67 percenta.

„Najviac sa darilo nášmu akciovému fondu, ktorý sa zameriava na nové technológie. Ťažil z trendu umelej inteligencie a rastu technologických spoločností – hlavne siedmich technologických gigantov, teda takzvanej Magickej sedmičky,“ vraví investičný analytik KBC Asset Management Rastislav Kráľ. Tento fond vlani dosiahol zhodnotenie nad úrovňou 40 percent.

Po akciových fondoch nasledujú zmiešané fondy. „Práve zmiešané fondy s rozložením aktív medzi akcie, dlhopisy a nástroje peňažného trhu sú akýmsi kompromisom z pohľadu rizika medzi čisto dlhopisovými  a  akciovými fondmi, no nižšie riziko na druhej strane znamená aj o čosi nižšie výnosy v porovnaní napríklad s rizikovejšími akciovými fondami,“ vysvetľuje R. Kráľ.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: