Len niekoľko týždňov od skončenia vianočných prázdnin sa museli stovky škôl a škôlok opäť zatvoriť. Dôvodom sú vyhlásené chrípkové prázdniny. Keď totiž v zariadení chýba aspoň 20 percent z celkového počtu detí, riaditeľ školy či škôlky ju môže na istý čas zatvoriť aj pre deti, ktoré sú zdravé. Rodičia majú v takýchto prípadoch nárok zostať doma aj so zdravými deťmi. Ak si platia nemocenské poistenie, môžu čerpať dávku ošetrovné (OČR).

Chrípkové prázdniny sa vyhlasujú spravidla na základe odporúčania úradu verejného zdravotníctva. Ten informoval, že začiatkom februára vyhlásilo chrípkové prázdniny 370 výchovno-vzdelávacích zariadení. Išlo o 220 materských škôl, 142 základných škôl, sedem stredných škôl a jedny detské jasle. Škôlky a školy sa pritom zatvárajú vo všetkých samosprávnych krajoch. Podľa úradu je najčastejšou príčinou bežná chrípka.

Ošetrovné okrem rodičov chorých detí môžu čerpať aj tí, ktorých deti musia byť doma kvôli zatvorenej škole či škôlke. Základnou podmienkou je vek. Dieťa musí mať menej ako jedenásť rokov. Môže ísť aj o dieťa pred dosiahnutím plnoletosti, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Dávku môžu rodičia čerpať maximálne dva týždne.

Chrípkové prázdniny
Chrípkové prázdniny vyhlásilo stovky škôl a škôlok (Ilustračné foto: Freepik)

Chrípkové prázdniny nepotvrdzuje lekár

Rodič, ktorý chce OČR čerpať, tiež musí byť nemocensky poistený. Inak povedané, musí byť zamestnaný, podnikať alebo si sociálne odvody platiť dobrovoľne. Môže ísť aj o rodiča, ktorý je ochrannej lehote, ktorá trvá sedem dní po skončení v práci alebo až osem mesiacov, ak ide o tehotnú ženu.

Na rozdiel od iných sociálnych dávok, pri ošetrovnom sa nesleduje, ako dlho rodič platil odvody. Výnimkou je len dobrovoľne poistený, ktorý musí nemocenské odvody platiť aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred žiadosťou o OČR. Pri samoplatcoch a podnikateľoch sa tiež sleduje, či odvody zaplatili včas a v správnej výške.

Zásadný rozdiel pri žiadosti o ošetrovné na zdravé dieťa je v tom, že rodič nemusí navštevovať lekára. Keď sú chrípkové prázdniny a dieťa nie je choré, lekár žiadosť vystaviť ani nemôže. Žiadosť musí vyplniť rodič a následne ju nechať potvrdiť uzatvorenej škole či škôlke. Tlačivo je dostupné na stiahnutie na webovej stránke Sociálnej poisťovne a tiež na jej pobočkách.

V žiadosti je potrebné vyplniť údaje o rodičovi. Na druhej časti musí škola, škôlka či detské jasle, ktoré dieťa navštevuje, potvrdiť obdobie, v ktorom sú uzavreté. Zamestnanec musí mať žiadosť potvrdenú aj u svojho zamestnávateľa a posiela ju do pobočky poisťovne podľa sídla firmy. Podnikatelia a dobrovoľne poistení žiadosť posielajú do pobočky poisťovne podľa miesta svojho trvalého pobytu.

chrípkové prázdniny
Ak škola vyhlási chrípkové prázdniny, rodič môže dosať ošetrovné (Ilustrácia: DALL-E)

Koľko môže rodič dostať

Samotná dávka sa pri zamestnancoch určuje z hrubej mzdy. Pri živnostníkoch a dobrovoľne poistených je to vymeriavací základ, z ktorého platia odvody. Dávka sa potom počíta ako 55 percent denného vymeriavacieho základu od prvého dňa. Ak rodič ako zamestnanec zarába tisíc eur mesačne, za dva týždne dostane dávku vo výške 253,20 eura.

OČR má aj svoju maximálnu hranicu, ktorá je od začiatku tohto roka na úrovni 47,16 eura. Ide o klasickú dávku krátkodobého ošetrovného, ktorá sa vypláca najviac 14 dní. Za tie Sociálna poisťovňa vyplatí maximálne 660,30 eura. Ak by niekto chcel dostať maximálnu dávku ošetrovného, musel by zarábať aspoň 2 608 eur mesačne v hrubom. Z rovnakej sumy vymeriavacieho základu by musel živnostník či samoplatca platiť sociálne odvody.

Nárok na ošetrovné nevznikne, ak rodič už poberá inú nejakú dávku nemocenského poistenia ako napríklad nemocenské alebo materské.

Sociálna poisťovňa vlani vyplatila viac ako 225-tisíc dávok krátkodobého ošetrovného. Priemerne mesačne išlo o 18 778 dávok v priemernej výške 157,57 eura.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: