Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Poslanci schválili zákon, vďaka ktorému im Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok už júlovom výplatnom termíne. Vlani sa vyplácal až v novembri, dostalo ho vtedy 1,4 milióna dôchodcov.


Rovnako ako vlani, ani tento rok nemusia dôchodcovia o 13. dôchodok žiadať. Sociálna poisťovňa im ho vyplatí automaticky spolu s ich riadnou penziou. Dostanú ho teda v rovnaký deň, v ktorý zvyčajne dostávajú dôchodok.

Jedinú povinnosť majú ľudia, ktorí dostávajú penziu zo zahraničia. Tí musia Sociálnej poisťovni do 5. júna oznámiť výšku tejto penzie, aby dokázala správne vypočítať, na akú sumu majú nárok.

Na 13. dôchodok majú nárok všetci, ktorí budú mať v júli nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku. Podľa Sociálnej poisťovne by ho malo dostať vyše 1,44 milióna ľudí.

Výška 13. dôchodku sa odvíja od výšky penzie a bude sa pohybovať v rozmedzí od 50 do 300 eur. Ľudia, ktorí poberajú nižší dôchodok, budú mať nárok na vyššiu sumu 13. dôchodku a naopak tí, ktorí majú vyššiu penziu, dostanú nižší 13. dôchodok. Aká bude presná výška 13. dôchodku, si môžete pozrieť v tomto článku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: