Na to, aby sa občan pred októbrovými komunálnymi voľbami zorientoval, ako jeho obec či mesto hospodári s verejnými prostriedkami, vytvoril Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) aplikáciu MuMAP (Municipalities on Map). Každý si tak môže už druhý rok porovnať a skontrolovať dianie vo svojom najbližšom okolí. NKÚ na to upozornil v tlačovej správe.


Bezplatne prístupná webová aplikácia je zverejnená na oficiálnej stránke národnej autority pre oblasť externej kontroly a upozorňuje záujemcov tiež na to, ako konkrétna miestna samospráva čerpá fondy Európskej únie a napríklad aj na to, na aké nedostatky v obci prišli kontrolóri.

Novinkou je vytvorenie mapky s prehľadom príjemcov poskytnutých peňazí z projektov Prvej pomoci počas pandémie. „NKÚ tak približuje kontrolu k verejnosti a každý občan sa tak môže stať kedykoľvek dobrým kontrolórom obce či mesta, v ktorom žije,“ tvrdí NKÚ.

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby sa budú konať naraz v sobotu 29. októbra tohto roka. Už tradične by mali prebiehať od 7. do 20. hodiny.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: