Dodatočné náklady na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov predstavujú v tomto roku približne 420 miliónov eur. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). V porovnaní v legislatívnym stavom platným do februára tohto roka si valorizácia vyžiada dodatočné náklady iba v roku 2023, ďalšie roky bude mať neutrálny vplyv.


Pôvodne mal štát ušetriť v ďalších troch rokoch 120 až 150 miliónov eur. Dôvodom bola pôvodné zavedenie mimoriadnej valorizácie, ktorá by zvyšovanie dôchodkov spomalila. Vplyv valorizácie na dlh verejnej správy tento rok dosiahne 415 miliónov eur (0,3 % HDP), pričom do roku 2026 sa zvýši na 811 miliónov eur (0,6 % HDP).

Penzie sa budú v lete valorizovať o úroveň dôchodcovskej inflácie od júla minulého roka do konca marca tohto roka. Dôchodky by tak mali v júli stúpnuť o 10,6 percenta. Mimoriadna valorizácia sa takto automaticky aktivuje každý rok v prípade, že medziročný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov v sledovanom období presiahne päť percent od poslednej valorizácie dôchodkov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: