Úrokové sadzby z hypoték tak skoro pravdepodobne nezačnú klesať. Vysoká inflácia núti centrálne banky zvyšovať základné úrokové sadzby, čo výrazne predražuje nákup nového bývania na úver. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa v prvom štvrťroku 2022 poskytovali nové hypotéky v priemere s úrokom 1,09 % ročne pri jeho fixácii nad 5 rokov. V januári 2023 bol priemerný úrok 3,29 % ročne. K podobnému zdraženiu dochádza aj pri kratších fixáciách pôžičiek na bývanie.


Marek Sokol, odborný garant pre sektor úverov spoločnosti Universal maklérsky dom, upozorňuje, že očakávaný zvrat pri náraste úrokových sadzieb je zatiaľ v nedohľadne. Dokonca v marci 2023 oznámili dve najväčšie banky na slovenskom trhu opätovné zvýšenie sadzieb a ostatné banky ich nasledujú. Podľa odborníka situáciu výrazne komplikuje vysoká miera inflácie, ktorá sa vo februári vrátila na doterajšie maximá až na 15,4 %.

K zníženiu dostupnosti hypoték prispelo aj sprísnenie úverových podmienok zo strany NBS, čo sa dotklo najmä klientov starších ako 40 rokov. Úvery na bývanie nesmú presiahnuť 8-násobok ročného príjmu žiadateľa a táto hranica sa so stúpajúcim vekom znižuje. Cieľom NBS je zabrániť tomu, aby ľudia neodchádzali do dôchodku s vysokými splátkami úverov, no v praxi to znamená, že mnohí sa nedostanú k žiadanému financovaniu.

M. Sokol hovorí, že vplyvom sprísňujúcich sa podmienok, vysokej inflácie a vysokých úrokových sadzieb môžeme očakávať mierny pokles cien prevažne starších nehnuteľností. Avšak, kvôli vyššie uvedeným faktorom nebude úverová ponuka pre klientov s pribúdajúcim časom akceptovateľná.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: