O najsolventnejších klientov zabojuje na Slovensku rakúska privátna banka Gutmann. Tá doteraz okrem Rakúska mala svoje kancelárie aj v Českej republike a Maďarsku.


Gutmann sa zaujíma o klientov, ktorí môžu investovať minimálne 500-tisíc eur. Tento minimálny investičný kapitál slúži podľa banky na rozloženie investičného rizika do viacerých nástrojov. Gutmann tvrdí, že má záujem o dlhoročnú a viacgeneračnú spoluprácu s klientmi.

Na Slovensku banka zamestnala Michala Štefaničiaka, ktorý má viac ako 20 ročné skúsenosti v oblasti finančného sektora a privátneho bankovníctva. „S Michalom Štefaničiakom rozširujeme náš tím o skúseného vzťahového manažéra a regionálneho experta, ktorý posilní našu ponuku pre privátnych klientov, nadácie a podnikateľov na Slovensku. Dopyt v našom segmente v posledných rokoch neustále rastie. Po úspešnom etablovaní našich kancelárií v Maďarsku a Českej republike považujeme posilnenie našich aktivít na slovenskom trhu za logický doplnok našej stratégie rastu,“ povedal Louis Kahane, partner a člen predstavenstva banky Gutmann.

Slovenským klientom chce banka ponúkať správu majetku podľa individuálnej, na mieru zostavenej dlhodobej stratégie. Ich účty budú vedené vo Viedni.

Banku v roku 1922 banku založil významný severomoravský rod Gutmannovcov. Majoritní vlastníci, rodina Kahane, sa do vlastníckych štruktúr zapojili v roku 1957. Akcionármi sú aj dlhoroční zamestnanci banky, ktorí sú v pozícii partnerov. Na partnerskom koncepte banka stavia aj komunikáciu s klientmi, keďže každý z klientom má možnosť byť v kontakte s jedným zo spolumajiteľov banky.

Banka tvrdí, že jej prioritou je dlhodobé zhodnocovanie a spoľahlivá správa financií klientov. Orientuje sa na hodnotové investovanie, ktoré je typické najmä pre západné trhy. Gutmann dlhodobo investuje do 50 vybraných firiem po celom svete, čo je súčasťou jej pohľadu na akciovú stratégiu.

Pri výbere akcií sa banka zameriava na spoločnosti s konkurencieschopnými obchodnými modelmi. Dvomi základnými predpokladmi, podľa ktorých sa orientuje, je výnimočná pozícia na trhu a inteligentný manažment s integritou. Okrem toho ju zaujíma aj digitalizácia a zdravie. Pevnou súčasťou jej investičného procesu je aj ESG analýza – banka má vlastné fondy, ktoré zohľadňujú hospodársky rast. Klientov takisto informuje o tom, aký vplyv na životné prostredie majú firmy, do ktorých chcú investovať.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: