Národná banka Slovenska (NBS) aj tento rok poskytuje dary rôznym inštitúciám. Medzi obdarovaných sa znovu zaradila aj súkromná spoločnosť Sportlinic. Klinika, ktorá patrí do skupiny Penta, získala v tomto roku rovnako ako vlani 10-tisíc eur. Podľa darovacej zmluvy Sportclinic tieto peniaze má použiť na na zakúpenie zdravotníckeho materiálu a zdravotníckeho inštrumentária k artroskopickým operáciám.


Klinika, ktorá vlani dosiahla tržby 2,2 milióna eur a čistý zisk 582-tisíc eur, je na zozname obdarovaných centrálnou bankou pravidelne. Podľa darovacích zmlúv zverejnených na internetovej stránke národnej banky, dostal Sportclinic od NBS od roku 2011 celkovo 85-tisíc eur. Od roku 2019 mu NBS pravidelne každý rok posiela po 10-tisíc eur.

Podľa darovacej zmluvy sa klinika zaväzuje aktuálny dar použiť do konca roku 2024. Následne do 5. januára 2025 musí centrálnej banke zdokladovať použitie darovaných peňazí. Národná banka má pritom právo na obhliadku predmetu, ktorý bol zaobstaraný z tohto daru.

Sportclinic je súkromnou spoločnosťou, ktorá vznikla v roku 2005. Poskytuje jednodňovú zdravotnú starostlivosť v odbore chirurgia, traumatológia, ortopédia, anestéziológia a intenzívna medicína, fyziatria, liečebná rehabilitácia a rádiológia so zameraním na magnetickú rezonanciu. Klinika sa zameriava predovšetkým na artroskopické operácie kĺbov, športové úrazy, diagnostiku, liečbu poranení a ochorení kĺbov. Súkromné zdravotnícke zariadenie sa najprv zameriavalo na liečbu vrcholových športovcov, neskôr začalo ponúkať služby aj rekreačným športovcom.

Podľa Finstatu je Sportclinic dlhodobo v zisku. Minimálne od roku 2015 bola klinika vždy zisková. Najnižší zisk dosiahla v roku 2019, keď zarobila v čistom 189-tisíc eur. Vlaňajší zisk vo výške 582-tisíc eur, je naopak rekordne vysoký.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: