Telekomunikační operátori O2 a Slovak Telekom podpísali dohodu o zdieľaní technológie mobilných sietí. Firmy tvrdia, že zákazníci pocítia jej prínos v mnohých ohľadoch, najmä v rýchlejšom nasadzovaní sieťových inovácií i vyššej kvalite signálu.


Dohoda má mať podľa operátorov zásadný pozitívny vplyv aj na rozvoj 5G siete. Ušetrené prostriedky by mali smerovať najmä do jej expanzie či optického prepojenia základňových staníc. Spoločnosti zdôrazňujú, že nemalým pozitívnym vplyvom tejto dohody bude aj zlepšovanie životného prostredia a to najmä znížením spotreby elektrickej energie.

Generálny riaditeľ O2 Igor Tóth tvrdí, že zo zdieľania sietí budú najviac profitovať zákazníci. „Ako jeden z lídrov pokrývania Slovenska vysokorýchlostným pripojením budeme rozvíjať mobilné siete ešte rýchlejšie ako doteraz a prinášať nové technológie aj do oblastí, kde by to v minulosti trvalo dlhšie. Zároveň táto dohoda neovplyvní náš vzájomný konkurenčný boj a naďalej budeme súperiť o priazeň zákazníkov naším unikátnym portfóliom produktov a služieb a kvalitou zákazníckej starostlivosti,“ povedal I. Tóth.

Generálny riaditeľ spoločností Slovak Telekom a T-Mobile Czech Republic José Perdomo Lorenzo vraví, že teraz je čas zdieľať siete, pretože prechádzame vlnou masívnej modernizácie spolu s nasadzovaním 5G sietí. „Zdieľanie sietí je etablované na viacerých trhoch v Európe vrátane českého a rovnakí partneri budú spájať sily aj na Slovensku, pričom využijú nadobudnuté poznatky. Dohoda napĺňa regulačné povinnosti a rešpektuje nezávislosť operátorov inovovať, aj sa odlíšiť od konkurencie. Benefit zdieľania ocenia najmä naši zákazníci, ktorí budú môcť naďalej využívať služby v špičkových, oceňovaných sieťach a zlepší sa im pokrytie,“ povedal J. Perdomo Lorenzo.

Proces zdieľania sietí bude prebiehať postupne v jednotlivých lokalitách. Zdieľanie sietí by malo byť zavŕšené v horizonte dvoch až troch rokov. Jedinou výnimkou, kde k zdieľaniu sietí nepríde, sú dve najväčšie mestá – v Bratislave i Košiciach si budú operátori spravovať svoje siete samostatne. Zvyšok Slovenska by mal byť rozdelený na dve oblasti, s približne rovnakým počtom základňových staníc, o ktorých servis a prevádzku sa budú operátori starať v zmysle podpísanej dohody.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: