Európsky parlament dnes schválil zákaz predaja nových automobilov so spaľovacími motormi od roku 2035. Zákaz sa nebude týkať jazdených vozidiel. Prijaté uznesenie predstavuje pozíciu EP pre rokovania s členskými štátmi. To znamená, že výsledná podoba zákazu sa môže ešte zmeniť.


Podľa uznesenia EP by automobilky na európskom trhu mali od roku 2035 ponúkať len vozidlá s nulovými emisiami. Pôjde predovšetkým o elektrické autá. Priebežné ciele znižovania emisií do roku 2030 boli stanovené na 55 % pre osobné automobily a 50 % pre dodávky.

„Ambiciózna revízia noriem CO2 je kľúčovým prvkom na dosiahnutie našich cieľov v oblasti klímy. Týmito normami vytvárame prehľadnosť pre automobilový priemysel a stimulujeme inovácie a investície pre výrobcov automobilov. Okrem toho sa nákup a jazdenie na vozidlách s nulovými emisiami stáva pre spotrebiteľov lacnejším. Som rád, že Európsky parlament podporil ambicióznu revíziu cieľov na rok 2030 a podporil 100 % cieľ do roku 2035, ktorý má zásadný význam pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050,“ povedal spravodajca Európskeho parlamentu Jan Huitema.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: