Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala časť opatrení, ktorými vláda chce bojovať proti inflácii. Vetovala tie časti, ktoré majú nadobudnúť účinnosť 1. januára budúceho roku a preto podľa prezidentky pri nich nebol žiaden dôvod na skrátené legislatívne konanie. Prezidentka nerozporuje tie opatrenia, ktoré majú začať platiť od 1. júla.


„Od jesene minulého roka vyzývam vládu aby pomohla ľuďom, ktorí sú ohrození chudobou. Ľudia nemajú byť rukojemníkmi vzniknutej situácie, preto nebudem vetovať túto okamžitú pomoc. Nemôžem ale akceptovať tie systémové zmeny, ktoré majú začať platiť až od 1.1.2023, teda po viac ako siedmich mesiacoch od ich prijatia v parlamente. V tomto prípade totiž nebol žiaden dôvod, prečo vynechať riadny proces, diskusiu so sociálnymi partnermi a ďalšími dotknutými, ktorých sa takáto zmena týka,“ uviedla Z. Čaputová.

Ak parlament prelomí jej veto, prezidentka sa chce obrátiť na ústavný súd so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu tohto balíčka zákonov. „Som presvedčená, že inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade použitý v rozpore s Ústavou SR, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie, a teda vo vetovaných častiach nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie. Zároveň je potrebné, aby Ústavný súd SR raz a navždy urobil v tejto téme jasno,“ tvrdí.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: