Poslanci Národnej rady SR sa nestotožnili s námietkami prezidentky Zuzany Čaputovej a protiinflačný balíček schválili v pôvodnej podobe. Prezidentke sa nepáčilo, že poslanci schválili v zrýchlenom konaní aj také opatrenia, ktoré majú nadobudnúť účinnosť až v budúcom roku.


Podľa schváleného návrhu o financovaní voľného času dieťaťa budú môcť rodičia od januára dostávať na každé dieťa takzvané krúžkovné vo výške 60 eur mesačne. Príspevok budú môcť získať rodičia detí vo veku 5 až 18 rokov. Určený bude na voľnočasové aktivity.

Zároveň by sa mal zvýšiť aj daňový bonus na deti. V prípade detí do šiestich rokov vzrastie od júla zo súčasných 47,14 eura na 70 eur mesačne. A od januára budúceho roku vzrastie na 100 eur. Pri deťoch do 15 rokov daňový bonus od júla vzrastie zo 43,60 eura na 70 eur. Od januára sa takisto zvýši na sto eur.

Na deti staršie ako 15 rokov sa daňový bonus od júla zvýši zo sumy 23,57 eura na 40 eur mesačne. Od januára 2023 potom vzrastie na 50 eur.

V dvoch krokoch sa budú zvyšovať aj rodinné prídavky. Od júla tohto roku stúpnu zo sumy 25,88 eura na 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur. Zároveň sa zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri jeho prvom nástupe do prvého ročníka základnej školy.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: