Priemerná mzda vlani rástla medziročne vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, v troch z nich dokonca dvojciferným tempom. Rast cien bol však rýchlejší a zamestnanci takmer vo všetkých sektoroch reálne zarábali menej ako v roku 2021. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Najviac nominálna mzda vzrástla v ubytovaní o viac ako 20 percenta (dosiahla 951 eur), v stavebníctve o 11,7 percenta (914 eur) a v maloobchode takmer o 11 percent (972 eur). O viac ako sedem percent stúpli platy v predaji a oprave motorových vozidiel, priemysle, veľkoobchode aj v doprave a skladovaní. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, kde bola mzda najnižšia a dosiahla v priemere len 617 eur sa medziročne nominálne zvýšila o 6,4 percenta. Platy vyššie o päť percent mali zamestnaní vo vybraných trhových službách a v informáciách a komunikácii.

Vysoká inflácia počas vlaňajška však príjmy okresala. Medziročne si reálne prilepšili len zamestnanci v ubytovaní, a to o 6,7 percenta. Reálne mzdy sa medziročne najviac znížili v informáciách a komunikácii o takmer sedem percent, o 6,6 percenta vo vybraných trhových službách a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,7 percenta. Najmiernejší pokles reálne mzdy zaznamenal maloobchod o 1,8 percenta a stavebníctvo o 0,9 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: