Príspevok na školské potreby pre deti, ktoré prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy, by mohol byť zachovaný. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý na najbližšie rokovanie parlamentu predložili poslanci hnutia Sme rodina Petra Krištúfková a Jozef Hlinka.


„Hlavným cieľom návrhu zákona je zvýšenie prídavku na dieťa na sumu 50 eur mesačne na každé nezaopatrené dieťa. Súčasne je cieľom návrhu zákona opätovné zavedenie jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa pre deti, ktoré prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy v sume 110 eur,“ píšu poslanci v návrhu.

Rodičia totiž budú mať v tomto roku poslednú možnosť získať takzvaný príspevok na školské pomôcky pre prvákov. Ten dostávajú už tri roky tí z nich, ktorí v septembri do školy posielajú prvákov základnej školy. Ide o jednorazovú dávku vyplácanú vždy v októbri spolu s prídavkami. Tento rok je vo výške 106,33 eura. Rodičia tak aj s prídavkom na jeseň dostanú 136,33 eura.

Od januára budúceho roka sa už vyplácať nebude. Dôvodom je schválená novela zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Podľa tohto zákona má prídavok na dieťa od januára budúceho roka stúpnuť na 40 eur mesačne.

Prídavky na deti a jednorazový príspevokSuma
Prídavok na dieťa od 1. januára 202225,88 €/mesačne
Prídavok na dieťa od 1. júla 202230 €/mesačne
Príplatok k prídavku na dieťa od 1. januára 202212,14 €/mesačne
Príplatok k prídavku na dieťa od 1. júla 202230 €/mesačne
Príspevok na školské potreby v roku 2022106,33 € (jednorazovo poslednýkrát v októbri)
Rodičia prvákov dostanú v roku 2022136,33 eura (jednorazovo poslednýkrát v októbri)
Zdroj: Slov-lex, NR SR (prídavky na deti)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: