Vyšší prídavok na dieťa a daňový bonus, zrušenie ich automatického rastu a jednorazového príspevku pre rodičov prvákov či nový príspevok na financovanie krúžkov pre dieťa. O tom v skratke hovorí novela zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorú v utorok (24. máj) schválil parlament. Návrh zákona pochádza z dielne rezortu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Nové opatrenia rezort odôvodňuje pomocou pre rodiny v čase zdražovania a „podporou voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry prostredníctvom finančného príspevku, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí“. Zvyšovanie prídavku a bonusu na dieťa príde v dvoch vlnách. Príspevok na krúžky pre deti sa zavedie od začiatku budúceho roka.

Poslanci rokovali o novele zákona v takzvanom skrátenom konaní. Napriek tomu, že návrh podporila väčšina z nich, musí ho ešte podpísať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ak bude zákon vetovať, poslanci môžu jej veto prelomiť nadpolovičnou väčšinou hlasov pri opätovnom hlasovaní o novele zákona. Zmeny budú v budúcom roku stáť zhruba 1,2 miliardy eur.

Schválená podoba zákona sa od pôvodného návrhu aj menila. Napríklad prídavok na dieťa bude od budúceho roka o desať eur nižší ako sa pôvodne navrhovalo. Nakoniec od januára 2023 stúpne na 40 eur. Naopak, príspevok na krúžky bude o desať eur vyšší, od januára budúceho roka sa zavedie na úrovni 60 eur.

Plénum tiež schválilo pozmeňujúci návrh poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí). Presadila, aby zdravotne postihnuté deti s mierou funkčnej poruchy od 70 percent dostali krúžkovné v hotovosti, aby ich rodičia mohli uhradiť za tieto peniaze aj rehabilitácie či terapie. Zároveň poslanci schválili jej návrh, aby sa príplatok k prídavkom na deti, ktorých rodič poberá len niektorý z dôchodkov a nemôže si uplatniť daňový bonus, zvýšil na 30 eur.

Prídavok na dieťa a daňový bonus stúpnu dvakrát

Prídavok na dieťa sa od júla tohto roka zvýši zo súčasných 25,88 eura na sumu 30 eur mesačne. Od januára budúceho roka potom stúpne zo sumy 30 eur na 40 eur mesačne. Ide o dávku, ktorou štát podľa zákona prispieva na výchovu a výživu dieťaťa. Prídavok má sčasti slúžiť aj na pomoc s nákupom školských potrieb. Takzvaný príplatok k prídavku na dieťa bude rásť tiež zo súčasných 12,14 eura na 30 eur mesačne.

Od júla tohto roka bude daňový bonus rozdelený na deti do 15 rokov a na deti nad 15 rokov. Rodičia budú na mladšie deti od júla dostávať 70 eur a na staršie deti 40 eur mesačne. Od 1. januára 2023 sa potom daňový bonus na deti do 15 rokov zvýši na sto eur a bonus na deti nad 15 rokov zase stúpne na 50 eur mesačne. Ide však o maximálne možné sumy nároku. Reálna výška bonusu sa bude počítať podľa toho, aký má rodič príjem a koľko má detí.

Daňový bonus na deti je v súčasnosti rozdelený na tri vekové skupiny detí. Bonus na dieťa do šesť rokov je na úrovni 47,14 eura, na deti od šesť do 15 rokov v sume 43,60 eura a na deti nad 15 rokov na úrovni 23,57 eura mesačne. Zákona počíta s tým, že ak bude daňový bonus podľa súčasných pravidiel do konca tohto roka pre rodiča výhodnejší ako ten, ktorý bude platiť od júla, zamestnanec dostane pre neho výhodnejšiu sumu.

Sumy prídavku na dieťa v roku 2022 a 2023:

Prídavok a jednorazový príspevokSuma
Prídavok na dieťa od 1. januára 202225,88 €/mesačne
Prídavok na dieťa od 1. júla 202230 €/mesačne
Prídavok na dieťa od 1. januára 202340 €/mesačne
Príplatok k prídavku na dieťa od 1. januára 202212,14 €/mesačne
Príplatok k prídavku na dieťa od 1. júla 202230 €/mesačne
Príspevok na školské potreby v roku 2022106,33 € (jednorazovo poslednýkrát v októbri)
Rodičia prvákov dostanú v roku 2022136,33 eura (jednorazovo poslednýkrát v októbri)
Zdroj: Slov-lex, NR SR

Automatický rast a príspevok pre prvákov končia

Ľudia sa už tiež nebudú môcť spoliehať na automatický rast prídavku a príplatku k prídavku na dieťa podľa sumy životného minima. Od budúceho roka bude jeho novú výšku nastavovať vždy vládne nariadenia k 1. januáru. To v praxi znamená, že o jeho novej výške budú rozhodovať vždy vládne garnitúry, ktoré ho zvyšovať nemusia. Automatický rast skončí aj pri daňovom bonuse, jednotlivé sumy sú tiež naviazané na životné minimum a rastú podľa rovnakého koeficientu.

Schválený zákon tiež zruší jednorazové prilepšenie pre rodičov prvákov. Prídavok na dieťa sa totiž už tri roky jednorazovo zvyšuje o vyše sto eur rodičom, ktorí v septembri do školy posielajú prvákov základnej školy. Ide o jednorazovú dávku na školské potreby, ktorá sa vypláca v októbri. Rodičia prvákov tento príspevok dostanú poslednýkrát na jeseň tohto roka vo výške 106,33 eura. Od januára budúceho roka sa už vyplácať nebude.

Prídavok na dieťa a daňový bonus
Prídavok na dieťa a daňový bonus sa budú zvyšovať v dvoch vlnách. Foto: Unsplash

Mení sa aj nárok na daňový bonus na dieťa podľa príjmu. V súčasnosti platí, že nárok na bonus majú ľudia, ktorí za rok zarobili aspoň šesťnásobok minimálnej mzdy. V tomto roku je to suma 3 876 eur za celý rok, v prípade zamestnanca ide o 323 eur mesačne. Po novom vznikne nárok každému rodičovi s príjmom už od jedného eura.

Pribudne aj nový príspevok. Takzvané krúžkovné bude vo výške 60 eur za každý kalendárny mesiac od mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku až po kalendárny mesiac, v ktorom dovŕši 18 rokov veku. Bude sa poskytovať na voľnočasové aktivity, ktoré budú v oficiálnom registri poskytovateľov služieb pre deti.

Daňový bonus sa bude počítať z výšky príjmu

Napriek tomu, že sumy daňového bonusu budú rásť, v skutočnosti ide o maximálne možné sumy nároku. Reálna výška bonusu sa bude počítať zo zárobkov. Bude o tom rozhodovať percento z takzvaného čiastkového základu dane. Inak povedané, z mesačného príjmu rodiča očisteného od odvodov. V prípade živnostníka pôjde o ročný príjem očistený od odvodov a reálnych či paušálnych výdavkov.

Novela počíta s tým, že najnižší bonus bude začínať vo výške 20 percent z čiastkového základu pri jednom dieťati a s každým ďalším dieťaťom má stúpať o sedem percent. Maximálna sadzba bude 55 percent, ak má rodič šesť a viac detí. Rodič tak dostane sumu bonusu podľa výpočtu danej sadzby z čiastkového základu dane. Ak je po výpočte bonus vyšší ako je stanovené maximum, rodič dostane len maximálne sumy.

Počet vyživovaných detíPercentuálny limit základu dane (čiastkového základu dane)
120 %
227 %
334 %
441 %
548 %
6 a viac55 %
Zdroj: NR SR

Rezort financií do novely vložil aj opatrenie na takzvané prechodné obdobie. To v praxi znamená, že ak bude daňový bonus podľa súčasných pravidiel do konca tohto roka pre rodiča výhodnejší ako ten, ktorý bude platiť od júla tohto roka, zamestnávateľ bude zamestnancovi vyplácať výhodnejšiu sumu. To isté platí pri ročnom zúčtovaní alebo pri daňovom priznaní za tento rok.

Daňový bonus v praxi (súčasnosť verzus rok 2023):

Príklady počítajú s uplatňovaním daňového bonusu na jedno dieťa do šesť rokov veku a na jedno dieťa nad 15 rokov veku. Sumy predstavujú aktuálne známu mesačnú priemernú a minimálnu mzdu.

Časť mzdy zamestnancaPríklad č. 1 (suma v roku 2022)Príklad č. 2 (suma v roku 2022)Príklad č. 1 (suma v roku 2023)Príklad č. 2 (suma v roku 2023)
Hrubá mzda za mesiac1 211 €646 €1 211 €646 €
Odvody zamestnanca za mesiac162,27 €33,79 €162,27 €86,56 €
Daňový bonus na deti70,71 €70,71 €150 €150 €
Čistá mesačná mzda992,69 €596,36 €1 076,94 €680,62 €
Čistá mesačná mzda bez daňového bonusu921,98 €525,65 €926,94 €530,62 €
Výpočet redakcie Finsideru

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: