Svet sa v posledných rokoch výrazne zmenil. Podľa hlavného investičného stratéga Saxo Bank Petra Garnryho sa preto menia aj investície. Historicky osvedčená štruktúra investičného portfólia v pomere 60 percent akcií a 40 percent dlhopisov už podľa neho nemusí v súčasnosti platiť.


Odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, stojíme podľa P. Garnryho najmä v Európe tvárou v tvár vojnového hospodárstva. Dôsledkom toho je fiškálna expanzia a pravdepodobne dlhšie pretrvávajúca inflácia. Zároveň narastá napätie medzi medzi západnými krajinami a Čínou, čo je ďalším zdrojom neistoty a inflácie.

Stále silne exportne orientovaná čínska ekonomika má podľa P. Garnryho za následok, že Čína presadzuje politiku, ktorá nie je v súlade s národnou bezpečnosťou Európy a USA. Preto je pravdepodobné, že clá a prekážková priemyselná politika časom narastú. „Zároveň to znamená, že čínska ekonomika je citlivá na vývoj kurzu jenu voči konkurentom a predstavuje tak kľúčové riziko,“ vraví vedúca stratégie FX Saxo Bank Charu Chanana.

P. Garnry odporúča, aby investori zvážili niekoľko faktorov a kategórií s cieľom posilniť svoje portfólio v ére vojnovej ekonomiky a výrazne negatívnych demografických trendov.

Na akciovom trhu považuje za najatraktívnejšie sektory zdravotníctvo, technológie, financie a energetiku. „Tieto sektory majú najvyššiu pravdepodobnosť zabezpečiť v nasledujúcich 10 rokov silné reálne výnosy,“ vysvetľuje odborník Saxo Bank.

Investori by sa podľa neho mali bližšie zamerať aj na polovodiče pre pre umelú inteligenciu, keďže táto technológia bude v budúcnosti rozhodujúcim faktorom. Zaujímavá je aj obrana, kybernetická bezpečnosť či obnoviteľné zdroje.

Zlato je zase podľa P. Garnryho historicky dobrým komponentom portfólií na diverzifikáciu rizika v časoch vojny a vysokej inflácie. Nedávne geopolitické turbulencie to podľa neho opäť potvrdili.

Zmysel má aj alokácia do komodít, keďže všetky najvážnejšie inflačné šoky v histórii boli spájané s rýchlo rastúcimi cenami komodít. Zelená transformácia by podľa P. Garnryho takisto mohla spustiť trvalé trendy v kľúčových komoditách vrátane medi.

Investori by mali zvážiť aj dlhopisy chránené pred infláciou. Krátkodobé dlhopisy podľa P. Garnryho v podstate fungujú ako hotovosť, pretože majú krátke trvanie, a preto sú pri veľkej inflačnej neistote menej rizikové.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: