Cena zlata sa včera dostala na úroveň 1 925 dolárov (1 825 eur) za jednu trójsku uncu. Zlato je tak najdrahšie od apríla 2022. Podľa odborníkov má tendenciu ďalej rásť.


„Podiel na tom má teraz, okrem všetkých predchádzajúcich kríz, hlavne slabší dolár a stále neskrotená inflácia. Dolár dosť výrazne poklesol po tom, keď Americké úrady v piatok uzavreli kalifornskú bankovú spoločnosť Silicon Valley Bank (SVB) a v nedeľu potom newyorskú Signature Bank,“ vraví spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič Elizej Macho.

Pád SVB je najväčším krachom banky v Spojených štátoch od roku 2008. „Krach SVB priniesol investorom novú neistotu, ktorá môže ohroziť slabšie subjekty na trhu,“ tvrdí E. Macho.

Zvýšenú nervozitu na trhu podľa neho podporil aj bezpečnostný incident, keď ruská stíhačka sa v utorok v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom Reaper. Dron sa následne zrútil do mora a doposiaľ ho nenašli. „Napätie medzi Ruskom a USA týmto bezpečnostným incidentom dosiahlo ešte vyššiu úroveň, čo si finančné trhy nemohli nevšimnúť,“ dodal E. Macho.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: