Navrhované „rozmrazenie“ mzdových zvýhodnení a zvýšenie minimálnych mzdových nárokov novelou Zákonníka práce z dielne opozičných poslancov parlamentu je len návratom k úprave, ktorá bola už niekoľko rokov predtým uplatňovaná. Myslí si to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a tvrdí, že aj keď zmena prichádza ako opozičný návrh zákona, prebehla k nemu nedávno diskusia so zástupcami zamestnávateľov a odborov a ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina).


Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) zase upozorňujú, že poslanecký návrh priamo ohrozuje celkovú zamestnanosť na Slovensku a v praxi môže negatívne ovplyvniť tisíce pracovných miest naprieč jednotlivými sektormi ekonomiky. Zamestnávatelia poslancom odkazujú, že predkladať takýto návrh v krízových časoch, a to bez akéhokoľvek odôvodnenia a diskusie, je vrcholne nezodpovedný hazard s celou ekonomikou i ľudskými životmi.

To, že príplatky sa rozmrazovať nebudú, bola pritom jedna z podmienok, vďaka ktorej sa zamestnávatelia a odborári prvýkrát v histórii dohodli na výške minimálnej mzdy. Od januára stúpne zo súčasných 646 eur na 700 eur mesačne.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: