S narastajúcou priemernou dĺžkou života sa zvyšujú aj obavy z toho, či budú mať penzisti z čoho žiť. Štátny dôchodkový systém totiž nemusí stačiť na to, aby zvládol v súčasnej výške vyplácať dôchodky.


Z prieskumu spoločnosti NN Slovensko vyplýva, že Slováci považujú za komfortný dôchodok sumu 800 eur. Na to, aby vykryli základné a nevyhnutné mesačné výdavky, potrebujú 500 eur. Priemerná výška dôchodku na Slovensku je pritom dnes na úrovni 540 eur mesačne.

Slováci pritom nie sú veľmi pripravení na dlhý život. Hoci sa naň tešia a chcú si ho užiť v pokoji a s rodinou, pri plánovaní budúcnosti ich trápi predovšetkým finančné zabezpečenie. Podľa NN v oblasti finančnej prípravy zaostávame za susedným Českom i Poľskom, horšie ako my sú na tom Maďari.

„Demografické prognózy pre Slovensko nie sú priaznivé. Dlhodobým trendom je pokles pôrodnosti a starnutie obyvateľstva. Dnešní pracujúci tridsiatnici a štyridsiatnici budú žiť oveľa dlhšie, a teda aj na dôchodku strávia viac rokov. Preto potrebujú myslieť na svoje dôchodkové zabezpečenie ešte v produktívnom veku,“ vraví Martin Višňovský, člen predstavenstva NN Slovensko a prezident Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností.

NN preto pripravila online test, prostredníctvom ktorého si každý môže preveriť, ako pripravený na dlhý život.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: