Napriek tomu, že sa očakáva znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou, na Slovensku sa tento pokles môže preniesť do cien úverov menej ako v iných krajinách eurozóny. Zlacňovanie hypoték brzdí nedostatočná konsolidácia verejných financií ako aj bankový odvod. V rozhovore pre Denník E to povedal generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár.


„Pre bankovú daň budú, prirodzene, bankové služby drahšie, ako by mohli byť. Banky ju musia premietať do ceny najmä úverových produktov, na to je legislatíva. Ľudia to budú cítiť, lebo budú platiť drahšie hypotéky a spotrebné úvery,“ uviedol D. Kollár. Drahšie budú podľa neho aj úvery pre firmy.

Nedostatočná konsolidácia verejných financií sa zase odráža na raste rizikovej prirážky. To znamená, že investori, keď majú požičať Slovensku peniaze, si pýtajú vyšší úrok, keďže s takouto investíciou je pre nich spojené vyššie riziko. Táto prirážka je momentálne vyššia ako v prípade Grécka či Talianska. Investori tak považujú za bezpečnejšie, ak požičajú týmto dvom krajinám ako Slovensku.

„Ľudia si, bohužiaľ, budú požičiavať drahšie, ako by mohli a ako to bude v iných krajinách, kde majú euro. Na Slovensku si dlho požičiavali za skoro najnižšie ceny na trhu, dnes hrozí presný opak. Veľmi pravdepodobne môžeme mať jedny z najdrahších hypoték v eurozóne,“ povedal D. Kollár pre Denník E.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: