Ľudia na Slovensku minú v supermarketoch priemerne 116 eur. V Českej republike to je len 88 eur. Za tankovanie zase na Slovensku priemerne platíme 71 eur, kým v Česku 64 eur. Vyplýva to z porovnania výdavkov Čechov a Slovákov od spoločnosti Patron GO.


Táto spoločnosť na Slovensku i v Česku prevádzkuje rovnomennú aplikáciu, ktorá pomáhať nájsť predražené platby. „Na Slovensku fungujeme od júla, takže po troch mesiacoch už máme dáta, na základe ktorých sa dá porovnať správanie českého a slovenského používateľa našej aplikácie. Niektoré údaje nás veľmi prekvapili, napríklad to, že za mnohé tovary a služby sa na Slovensku platí viac ako v Čechách,“ povedal jeden zo spoluzakladateľov aplikácie Jiří Paták.

Údaje, ktoré spoločnosť zhromaždila sú anonymné. Na ich základe však dokáže štatisticky vyhodnotiť výdavkové zvyklosti používateľov.

Nie za všetko však platia Slováci viac. Napríklad za mobilný paušál Slováci platia priemerne 65 eur a Česi 83 eur. Česi takisto viac míňajú na hazardné hry.

Výrazne viac platia Slováci za bankové úvery. Mesačne za ne priemerne dávame 488 eur. V Českej republike je to len 272 eur. Veľký rozdiel je aj pri hypotékach. Podľa Patron GO Slovákom na tento účel odchádza mesačne z účtu 841 eur, kým Čechom len 592 eur.

Spoluzakladateľ Patron GO Lukáš Vršecký vysvetľuje, že účelom aplikácie je práve to, aby po používatelia videli, za čo platia veľa. Aplikácia im následne pomôže nájsť na trhu cenovo výhodnejšie alternatívy rovnakých produktov. Patron GO pri vyhľadávaní lacnejších produktov spolupracuje na Slovensku so spoločnosťou Finportal.

Aplikácia Patron GO funguje na základe európskej bezpečnostnej schémy PSD2. Klient si ju vďaka tomu po stiahnutí do mobilu prepojí so svojim bankovým účtom. Aplikácia sa však nedostane priamo k účtu, vie sa len pasívne pozrieť na pohyby na účtoch. Bankové výpisy následne analyzuje automaticky systém, dáta sa nikam neodosielajú a zostávajú v mobile používateľa.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: