Príchod okamžitých platieb sa vlani stretol s veľkým záujmom. Kým vo februári 2022, keď instanté platby na Slovensku odštarovali, Slováci uskutočnili 1,7 milióna superrýchlych platieb, vo februári tohto roka ich bolo približne tri milióny. Vo svojom blogu o tom informovala expertka NBS na platobné systémy Iveta Behúňová.


Vlani 1. februára spustili instatné platby tri najväčšie banky na Slovensku – Slovenská sporiteľňa, VÚB a Tatra banka. Doteraz sa k nim žiadna iná banka nepridala. Ak klient jednej z týchto bánk pošle peniaze do inej zapojene banky, peniaze na účet dorazia v priebehu pár sekúnd. V prípade, že jedna z dvoch bánk nepodporuje okamžité platby, peniaze na účet v inej banke dorazia zvyčajne až nasledujúci pracovný deň. Instantné platby možno využívať aj pri prevodoch v rámci eurozóny za predpokladu, že slovenská aj zahraničná banka tieto prevody podporuje.

I. Behúňová očakáva, že k ďalšiemu zvýšeniu počtu platieb by mohlo prísť po zapojení ďalších bánk. K tomu by mohlo prísť v horizonte do dvoch rokov. „Tomu, aby sa okamžité platby stali novým štandardom pre európske platby, má napomôcť aj nová legislatíva, ktorá sa pripravuje na pôde Európskej komisie. Okrem iného má zaviesť aj termíny, dokedy budú poskytovatelia platobných služieb na trhu EÚ povinní zaviesť poskytovanie SEPA okamžitých platieb pre všetkých európskych spotrebiteľov a firmy s ich výhodami ako je rýchlosť, bezpečnosť a digitálne spracovanie,“ uviedla expertka NBS na platobné systémy.

Vývoj počtu instatntných platieb

Slováci uskutočnia mesačne tri milióny okamžitých platieb

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: