Po rokoch neustáleho poklesu úrokových sadzieb na hypotékach, začali úroky tento rok rásť. Podľa analytikov finančnej stability Národnej banky Slovenska sa mnoho ľudí snažilo využiť jedinečnú príležitosť, keď bolo možné zafixovať si priaznivú úrokovú sadzbu na dlhšie obdobie ešte pred tým, ako začala výraznejšie rásť.


Prvé mesiace tohto roka sa tak podľa analytikov niesli v znamení masívnych refixácií úrokových sadzieb. Prišlo tak k najväčšiemu sťahovaniu úverov od uvoľnenia podmienok na refinancovanie v roku 2016. „Ešte viac však bolo tých, ktorí si sadzbu zafixovali na dlhšie obdobie vo svojej banke,“ tvrdia analytici.

Od januára do marca tohto roku sa refixovalo o polovicu viac hypoték, než je bežné. Celkovo sa zmenila fixácia až pri 14,5 percentách hypoték. „V priebehu minulého roka to pritom bývalo približne 9,2 % za štvrťročné obdobie. Toto číslo navyše ešte nie je konečné. Refixovanie prebiehalo aj v druhom štvrťroku, hoci tempo sa už zvoľňovalo. Tieto údaje však zatiaľ nie sú k dispozícii,“ uviedli analytici finančnej stability NBS.

Podľa nich jednoznačne dominovali fixácie na päť a viac rokov (68 %). Aj keď väčšinu z toho tvorili fixácie na päť rokov (46 %), záujem začal rasť aj o fixácie na sedem rokov (5 %) a na desať rokov (17 %). V minulosti tieto dlhšie fixácie bývali iba ojedinelé.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: