Slovenské cesty patria medzi najrýchlejšie na svete s priemernou rýchlosťou 93 kilometrov za hodinu. Vyplýva to z výsledkov štúdie Medzinárodného menového fondu (MMF) o najrýchlejších cestách sveta. MMF vychádza z dát Google Maps zo 162 krajín sveta, pomocou ktorých zisťoval priemerný čas jazdy medzi veľkými mestami, ktoré sú od seba vzdialené najmenej 80 kilometrov.


Najrýchlejšie cesty sveta sa nachádzajú v bohatších ekonomikách vrátane Spojených štátov, Portugalska, Saudskej Arábie a Kanady. Najpomalšie cesty sa nachádzajú v najchudobnejších krajinách sveta. Podľa výsledkov tam patria napríklad Jemen, Bolívia či Mongolsko.

Slovensko sa zaradilo medzi krajiny s priemernou rýchlosťou na cestách od 91 až do 110 kilometrov za hodinu. Okrem už menovaných tam patria aj štáty západnej Európy, Austrália, Argentína, Turecko či niektoré štáty južnej Afriky.

MMF ale pripomína, že rýchlosť nezahŕňa napríklad bezpečnosť na cestách, dostupnosť alternatívnych foriem dopravy alebo preťaženie počas špičiek či ročných období.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: